2013. aug. 4.

Laurell K. Hamilton - Ezüstgolyó

A Fogat fogért c. kötet talán sok kiábrándult Anita Blake rajongónak adta vissza a reményt, hogy az írónő újra kalandosabb vizekre szeretne evezni, hiszen a slepptől távol töltött, az Obszidián Pillangó hangulatát felelevenítő nyomozásban sokan újra kedvüket lelték. A tavalyi kisregények rövidségük miatt nem voltak épp alkalmasak teljes mértékben felvenni a visszatért lendületet, de a közel ötszáz oldalnyi Ezüstgolyó már bizakodásra adhatott okot... egészen a megjelenése napjáig.

Személy szerint újfent élvezetes olvasmányt találtam a lapok között, de tény, hogy Las Vegast maga mögött hagyva, Anita kénytelen olyannyira a belső köreire fordítani figyelmét, hogy csupán halovány kísérletként jelenik meg némi rendőri munka.  Jóformán a Kárhozottak Cirkusza alagsorának elhagyása nélkül lavírozik a sértett szeretők, egy testetlen vámpírúrnő uralta Tanács és vértigrisek hada között, emellett pedig már nemigen fért meg egy kis paranormális nyomozás, csupán néhány tanácstalan rendőr kér távoli segítséget  a szörnyszakértőtől.

A történet egy ártalmatlan művészeti előadással kezdődik, ahol Jason, Nathaniel és Stephen mutatják be tánctudásukat, mellőzve sztiptíztáncosi szerepkörüket. A nagy gratulációk hevében pedig akaratlan is Asher lelkébe gázolnak, aki úgy dönt, bevágja a durcit és mindent vagy semmit alapon igyekszik érvényesíteni akaratát, és ezzel egy igencsak kitárulkozó, őszinte beszélgetést indít meg, amelynek következménye a szexen kívül egy erősebb, szorosabb hatalmi szövetség. Erre szükségük is van, hiszen a halottnak hitt Minden Sötétségek Anyja visszatérőben van. Szívós egy öreglány, de mit várhatunk a vámpír faj teremtőjétől, akitől még a Tanács tagjai is tartanak.

Erősen karakterközpontú történettel találtam szembe magam, ami már azért is örömet okozott, mert A harlekin óta nem volt így együtt Anita gyarapodó "udvartartása". Asher feldúltsága kissé emlékeztetett a Haláltáncbéli viselkedésére, "hisztije" első pillanatra ugyan gyerekes, mégis teljesen érhető. A végére pedig egy szava sem lehet, hiszen szinte minden tekintetben kielégítették igényeit, álmai pasijai játszadoztak vele. Már csak az a kérdés, hogy az olvasók is elégetettek-e a kialakult helyzettel, befogadóak-e arra, hogy az írónő többekből előhozta - az egyeseknél eddig nem is létező - biszexuálitásukat és nem sumákolta el az M/M jeleneteket is tartalmazó orgiákat. Ezzel pontot tettek az Asher & Jean-Claude között hosszú ideje elhúzódó se veled, se nélküled kapcsolatra, hiszen Jean-Claude végre elhitte, hogy Anita meg bír birkózni a testiséggel két férfi között és nem fog fejvesztve menekülni előle, ha Asherrel is gyönyörteli pillanatokat él át. Richard nem csak homofóbiájának levetkőzésével okozott meglepetést, hanem azzal is, hogy szinte teljesen új személyiségként kínálta fel segítségét. Átváltozása kissé hihetetlennek tűnik, de így elmondható, hogy maga mögött hagyta hisztis viselkedését. Nem úgy, mint Haven, aki nem tudja a köz érdekében levetkőzni teljes dominanciáját, így az osztozkodásra képtelen Rex már nem csak kellemetlenség, hanem igazi veszedelem is. A drasztikus következmények pedig nem maradnak el. Egy kissé meglepett, hogy a Végzetes flört "Anita-áldozata", azaz a volt bérgyilkos Nicky ennyire előtérben mozgott, azon meg még inkább, hogy roppant szimpatikussá vált. Hiába csüng Anita minden szaván, parancsán, mégsem érzem ezért kevésbé férfinak, sőt esze és leginkább humora szórakoztatóvá tette őt. A szereplők sora itt nem ér véget, hiszen Edward kivételével szinte minden ismerős arc felbukkan, még ha rövid időre is... Micah, Nathaniel, Damien, Domino, Gonosz és Igazság, A harlekin és még sokan mások.

Bár igen vegyes az alakváltó felhozatal, most a vértigrisek uralták a történet második felét, és ezen a fronton nem ártott volna egy gyorstalpaló ismétlés, hiszen emlékezetemben nem maradtak meg kellőképpen a vértigris törzsek vagy minek is nevezzem a különböző színváltozatokat. A Kárhozottak Cirkusza egy estély színhelye lett, hogy Anita egy újabb titulussal bővíthesse így sem rövid listáját, és a túlélés érdekében a Tigrisek Úrnőjévé váljon és magához csábítsa a nagymacskák képviselőit. Kicsit több sztorizgatást még jobban élveztem volna a legendákról, mitológiáról, de így is ébren tartotta az érdeklődésem.

Bár a nyomozás elmaradt, mégis a drámázás, a fenyegetettség, a taktikázás miatt, így is tartogatott a kötet izgalmakat, meglepetéseket. Kicsit hirtelen lett ugyan vége, de számomra az Anita Blake könyvek varázsa mit sem kopott.

 

~ ¤  ~ ¤  ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤  ~ ¤  ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~

Sorozatinfó:


ANITA BLAKE, VÁMPÍRVADÁSZ
Ez volt a 19. Anita Blake kötet és még 3 évig biztosítva van a folytatás.
OLVASS BELE a kiadó oldalán!

Kiadó:
Agave, 2013
Terjedelem:  496
Ár: 3280 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...