2012. ápr. 1.

Gena Showalter - Atlantisz

Atlantisz 1.

Gena Showalter neve nem ismeretlen a paranormális romantikusokat olvasók körében, főleg azoknak, akik még kitartóan követik a műfajban megjelenő könyveket. Az Ulpius-ház kiadó először az Alvilág urai sorozatát hozta el számunkra, majd ki tudja min felbuzdulva késztetést érzett, hogy újabb Showalter sorozattal bővítse a repertoárját. Úgy érzem nagy hiba volt - egy sorozat kiadásával is küszködnek és várakoztatnak, kettőt "futtatni" egyszerre kész szerencsétlenség az olvasó szemszögéből -, de hát ebbe nekem nincs beleszólásom.
Az isteneket, démonokat a testükben őrző harcosokat felvonultató, kincskeresős történettel ellentétben, az Atlantisz sorozat nem meglepő módon a legendákból ismert elsüllyedt birodalomba kalauzolt minket, még 2010-ben, hogy aztán hoppon maradva éveket várjunk a folytatásra. És mint derült égből a villámcsapás, most termett meg türelmünk jutalmaként a rózsa és kezünkbe foghatjuk Atlantisz ékkövét is. A hír hallatán felbuzdulva, hirtelen ötlettől vezérelve gondoltam úgy, hogy én is kezembe veszem az előzményt és felfrissítem a régi emlékeket.

Darius en Kragin fiatalon vesztette el családját és lett Atlantisz birodalmának két bejáratát őrző sárkányharcosok egyike, a Köd őrzője és a sárkányok királya. Évszázadokig hidegvérrel, érzelmeit magába temetve kaszabolta a betolakodó idegeneket és védte hazáját, azonban amikor egy vörös loknis szépség kerül az útjába, a kezében lévő kard helyett más ágaskodik fel benne. Törvényeinek ellentmondva kerül egyre közelebb a lányhoz, Atlantiszban és a fenti, emberi világban lesz társa, hogy megtalálja Grace testvérét és megállítsa Atlantiszt fenyegető emberi kapzsiságot, gonoszságot.

Mint megtudtam ez a könyv Gena pályafutása korai szakaszában, szó szerint a kezdetekben született és így már rá merem mondani, hogy ezért nem az igazi még. Ahogyan a Lordok esetében, most is úgy gondolom, hogy egy élvezhető, de gyenge kötettel kezdődött meg a sorozat.
Talán legnagyobb hibái közé tartozik, hogy az írónő cseppet sem használta ki Atlantisz lényeiben rejlő lehetőségeket és sajnos rendkívül szűkszavúan mesélte el víz alatti világ keletkezését. A különböző teremtmények jóformán csak felsorolásra kerültek, ami elszomorító, mert számomra kifejezetten üdítő a változatosság ilyen formája. Akadna nimfa, amazon, vámpír, démon, minotaurusz, kentaur, küklopsz és még sorolhatnám. Sajnos azonban hangulatban ritka keveset adtak a történethez, ahogyan Atlantisz csillogó szépsége sem jelent meg túl élénken a képzeletemben.
Igen hamar ránk zúdult a szereplők hosszú sora, akik igazi jelentősége csekély, akiket szinte be sem tudunk azonosítani és már rá is tértünk a történet végéig elhúzódó szerelmi huzavonára.
Grace képviseli a kalandra vágyó és valljuk be jónéhány kalandot már megélt, mégis magát nemigen találó szűzlányt, akit a hatalmas harcos megbizserget. Lángra lobbannak egymás iránt, de először világokat elválasztó falakat kell ledönteni, hogy egymáséi legyenek, ami közben lehet civakodni, évődni, eljutni a majdnem helyzetekig. Talán a hirtelen jött szerelmet kicsit oldja Grace-ből áradó humor, amin végig mosolyogni lehet.

Az írónő kanyarít a történetbe egy mellékszálat is, bár ha jobban belegondolok, akkor csak nagyvonalúan nevezhető annak. Miközben Grace a testvére, Alex után kutat, addig mi láthatjuk az elveszett férfit, akit egy sárkánynő vett a gondozásába és egymásból merítve erőt szállnak szembe a gonosszal. E kettős kicsit jobban birizgálta a fantáziám, azonban sajnálatomra túlontúl keveset foglalkoztunk velük.

Nem egy túl hosszú könyv, aminek a jelentős részét a romantika, és lassú nyomozgatás teszi ki, és újabb rossz pontként olyan hirtelen zárul a történet és zajlik le a végső összecsapás, hogy kettőt pislogunk és már vége is van.

Nem hibátlan könyv, cseppet sem, úgy érzem sokaknak okozott csalódást, én mégis úgy tartom, hogy azért élvezhető, persze nagy elvárásokkal nem kell nekiindulni, mert nem olyan varázslatos, mint lehetne, nem olyan izgalmas, mint lehetne, de egy jobb folytatáshoz a lehetőségek adottak.

4 pont

A sorozat további kötetei:
2. Atlantisz Ékköve tovább

Az Alvilág Urai sorozatról itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...