2011. jan. 22.

J. D. Robb - Meztelenül a halálba

Halálos sorozat 1.

Ha őszinte akarok lenni, ha nem lenne a 2010-es top30 romantikus magyar lista és nem lenne ez a 25. helyezett, nagyon halvány esélyt látnék, hogy valaha is a kezembe veszem. A borító engem egy picit taszít, olyan mint egy női Tarzan lenne a rajta. De nem lényeg, nem riasztanak el engem a borítók, ha már döntöttem.

Úgy álltam neki, hogy tudtam, hogy a jövőben, mégpedig 2058-ban játszódik a történet. Mégis valahogy furcsa volt egy kb. Az ötödik elem c. filmben látott világot magam elé képzelni. Minden robotok és számítógépek irányítanak. Hiperszuper egészségügyi vizsgálatok, légiközlekedés az utcákon. Még az ételt se magadnak kell csinálni. Viszont az igazi kávé, az igazi ízletes ételek méregdrága luxuscikkek. A tölténnyel működő lőfegyverek antik tárgyak, amit már csak gyűjtenek. Számítógéppel beszélgetsz, ő számolja ki neked az adatok alapján, hogy mennyi a valószínűsége, hogy az adott gyanúsított a gyilkos. Szóval semmi sem egy megszokott világ. 
Nem biztos, hogy én szeretnék egy ilyen világban élni, furcsa volt ilyet olvasni, főleg hogy a sci-fi elég távol áll tőlem.

Eve Dallas hadnagy a főszereplő, aki alig tudja feldolgozni egy kisgyermek meggyilkolását, de már újabb eseteket kap. Bárcások, azaz prostituáltak halnak meg. Az első áldozat után már tudjuk, hogy ez csak a kezdet. Elkezdi a nyomozást, a bizonyítékok begyűjtését, a lehetséges gyanúsítottak kihallgatását és így találkozik a híres milliárdos emberrel Roarke-kal. Roarke, csak Roarke. Szerintem kevés olyan nő van, akinek ne jönne be ez a pasi. Gazdag, jóképű, intelligens, felvállalja a múltját, szereti a régi dolgokat, nem szippantotta be teljesen a sok elektronikus kütyü. Könyveket és fegyvereket gyűjt, komornyikja van.  Sokszor ott van ha kell, jó barát, akitől bátran kérhetsz segítséget, de sokan el tudják képzelni, hogy gond nélkül ölne, de nem ok nélkül. Mondhatni a szikra a kezdetektől meg van, de Eve rendőr, míg Roarke a gyanúsított. Nehéz dolog hinni és higgadtnak maradni a munkában.
Krimi lévén nem akarok túl sok mindent elárulni. A halott prostik gyűlnek, a nyomok sokszor félrevezetőek. Keveredik benne a politikai játszma, erőszak, molesztálás, súlyos családi titkok. Eve néha pengeélen táncol, néha már az utolsókat rúgja, de Roarke szinte mindig ott van és segít.

Nagyon örültem magamnak, hogy igen is bele tudtam találni a dolgokba, az indítékba, a gyilkos személyébe. Izgire sikerült a befejezés. Roarke és Eve kapcsolatának alakulása pedig már az elejétől tetszett. 

Én nem tudom teljesen krimiként kezelni ezt a könyvet. Nem teljesen ehhez vagyok szokva, de végül is élveztem. Nem is tartom igazán romantikus könyvnek, szóval kevésbé értem miért is pont a romantikus toplistán szerepel, pedig van benne "romantika". Gondolom, aki szereti és olvas is sci-fi-t, az nem mondaná rá, hogy nem is az. Szóval kicsit minden van benne, és számomra olyan rövid volt, hogy órák alatt "felfaltam". Roarke egyértelműen egy kedvenc karakter és igazából ő és maga a kapcsolat alakulása ösztönöz arra, hogy kezembe vegyem a folytatást.
Mikor már a könyv felénél jártam, úgy gondoltam, hogy hát jól van ezt elolvastam. Aztán jöttek az utolsó oldalak és Roarke ölbe vette Eve-et, vigasztalta, hogy ő ott lesz neki mindig és együtt lesznek. Ezek után nekem tudnom kell milyen akadályokat kell még átlépniük, milyen lesz az életük. Szóval az se érdekel, hogy előttem áll még 36 olvasatlan könyv a sorozatból, akkor is egyszer a végére érek a sornak.

Romantikusok top30 2010 25. helyezett (Fogadalmaim: 8/1)

4 pont

4 megjegyzés:

  1. Én imádom a Halálos-sorozatot :)
    A sorozat részei egyre jobbak lesznek, valamint ahogy a karaktereket is megismered, úgy fogod megszeretni az egészet. Kihagyhatatlan!

    VálaszTörlés
  2. Ennek nagyon örülök. Ez is tetszett, de ha lesz még ennél is jobb, akkor hosszú élvezet vár rám. :D

    VálaszTörlés
  3. Jajj de örülök, hogy tetszett, már kezdtem azt hinni rajtam kívül senkinek se fog bejönni. Mondjuk lehet kicsit elrettentő hogy már rengeteg rész van, de kb. a 25. könyvig igazán frappáns az egész. Miután nagyjából tisztázódnak a múlt összefonódásai kicsit szappanopera jellegű lesz, viszont a nyomozások továbbra is nagyon izgik.

    VálaszTörlés
  4. Ha őszinte akarok lenni akkor én ezt a rengetek könyvet egy sorozatban kihívásnak tekintem. Valamit tudnia kell, ha már ennyi ideig folytatódik Eve története. A krimi műfaját nagyon megszerettem, és még ha egy Roarke típusú pasi is van benne, az csak hatalmas plusz lehet.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...