2011. jún. 21.

Kerstin Gier - Felettébb tisztességtelen ajánlat

Bár beterveztem, hogy az írónő összes magyarul megjelent könyvét elolvasom, mert pihentető olvasmányok, mégsem ugrom azonnal a könyveire. Eddig csak a Halálom után felbontandót sikerült olvasnom. Viszont most annyira megtetszett a történet alapötlete, hogy tudtam, ez nekem minél hamarabb kell.

„Tatataaa tatatataaa! Gaertnerék – egy bámulatos család. A főbb szerepekben: Fritz Gaertner, a vén házizsarnok. Legidősebb fia, Oliver, aki a tévénél dolgozik, és Jennifer Aniston ikertestvérét vette feleségül. Öccse, Stephan, akinek kertészete van, na meg a felesége, aki úgy néz ki, mint egy fej káposzta. További szereplők: Katinka, Stephan termékeny húga, és férje, akinek a hasa úgy néz ki, mintha három szófa bélését tömködték volna bele. A mai adásban: A vasárnapi reggeli… „

Öreg korára az embernek már saját magának kell valami szórakozást kitalálni, hogy elüsse az unalmas hétköznapokat. Az idős és pénzben nem szűkölködő tatákból álló „banda” fogadásra adja a fejét, ami Fritznek lehetőséget ad, hogy rendbe hozza fiai - szerinte elbaltázott – életét és azt a helyes kerékvágásba zökkentse. Alkut ajánl, a két báty kap 1-1 millió eurót egy egyszerűnek tűnő ellenszolgáltatásért cserébe. Fél évre feleséget kell cserélniük. Így aztán két menye fél évre beköltözik egymás férjéhez, egymás otthonába – az álmodozó Olivia a városi luxuslakásba, a számító és gyönyörű Evelyn az omladozó, városszéli kertészetbe.
A történetet még feldobja egy kis marihuána ültetvény az üvegházban, néhány süti, showműsor, hazugságok.

A történet Olivia, a külsejével kevésbé törődő, álmokkal és növényimádattal rendelkező harmincas nő meséli nekünk. Kedves szereplő, de ő az a tipikus nő, akin szinte mindenki átgázol, mert annyira nincs benne határozottság. Inkább a homokba dugja a fejét, ha gondok vannak, viszont jó pont, hogy a történet végére megembereli magát.
Férje Stephan. Már bocsánat, de rá nem lehet mást mondani, csak hogy egy genny alak és ez már az első perctől látható rajta, viszont igazi énje csak később lát napvilágot.
Evelyn, a sógornő. Gyönyörű, törtető, ő inkább átgázol mindenkin, csakhogy ne ő maradjon alul. Nehezen barátkoztam meg vele, de kiderült, hogy sokkal szimpatikusabb, mint számítottam rá.
Oliver, Evelyn férje. Úgy érzem nagyon hangyányi szerep jutott neki, viszont ebből egy szimpatikus figura kerekedett ki. Bár nem a legelégedettebb a munkájával mégse dédelget hatalmas álmokat, de küzd a feltörekvés felé. Róla többet is olvastam volna.
Csak olyan apósom ne legyen, mint Fritz és sógornőnek se kellene Katinka, pláne nem a férje.
Van még egy barátnőnk, egy öreg ezermester kertészünk, egy menyétképű libánk és persze az öreg taták.

Igazából viccesebbre számítottam és nem teljesen ilyen páros felállásra a végén, de ez is bejött. Gier előző könyvéhez hasonlóan nem túlzottan nyálas romantikus, mégis meglegyinti a szereplőket az igaz szerelem is. Nincs a történetben semmi extra, de jó volt látni, hogy Olivia is a sarkára tud állni, nem csak csetlik-botlik. Voltak szereplők, akik végig inkább irritáltak, másokat sikerült megkedvelni, de senki se idegesített annyira, hogy ez a könyv rovására menjen. Kicsit hosszú volt a felvezetés az alkuig és annak elfogadásáig, voltak langyibb részek, de kellemesen szórakoztató volt.


4 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...