2009. okt. 1.

Arthur Golden - Egy gésa emlékiratai

Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani. A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba . A hű önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nő feladata, hogy szolgáljon és tudásával elbűvölje a befolyásos férfiakat. Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot csak kétségbeesést és vívódást.
Azoknak ajánlatos a könyv, akik ismerkedni szeretnének ezzel a kultúrával. Akiket elbűvöl, érdekel a gésák élete, művészete. Sok félreértést... vagyis inkább elhamarkodott előítéletet változtat meg.

Én úgy kezdtem bele a történet olvasásába, hogy fogalmam se volt milyen egy gésa élete, mivel kell PONTOSAN foglalkozni. Elhamarkodottan egy másfajta hivatás élt gondolataimba, így kellemesen csalódtam, és meglepetten tapasztaltam milyen életet élnek.

A főhősünk kezdetben egy Csijó nevű naiv lányka. Apja idős, anyja súlyos beteg. Jóhiszeműen megbízik egy emberben, Tanaka úrban. A vele való találkozás volt élete legjobb és legrosszabb napja. Ő legalábbis felnőttként már úgy véle.
Félreérti a férfi szándékait ezáltal elszakítják otthonától a nővérével együtt, majd a nővérét is elveszti. Egyedül kell elszenvednie nehéz sorsát.

Ugyan elbűvöli és irigyli a gésák szépségét, hivatását. Kezdetben mégse szeretni ott élni, gésává válni. Szökési kísérlete majdnem teljesen meghiúsítja jövőjét.

Mindenki különleges szemei és szépsége miatt gyönyörűnek tartja a lányt és ígéretes, sikeres jövőt jósol neki. Már amennyiben sikerül őt "betörni".

Életét megkeseríti a Nitta okija üdvöskéje, elsőszámú gésája Hatszumomo. Kegyetlen és elviselhetetlen nő. Mindent megtesz, hogy tönkretegye Csijót.

A véletlen megint egy idegen férfi felé sodorja, mellyel megkezdődik gésává válása. Ez a férfi élete végéig nagy hatást gyakorol rá.

Csijót egy Mameha nevű gyönyörű gésa fogadja húgának és segít neki megtanulni mindent. Mamehanak tervei vannak vele, legyőzni Hatszumomot. De ez nem minden, a mű végén sok titok napvilágot lát. És tudhatjuk, hogy Mameha egy igen jóindulatú nő.

Hosszú éves tanulás után Csijóból Szajuri lesz. Egy igen kedvelt gésa. Ártatlanságát "licitre" bocsátották, férfiakat versenyeztettek érte. Így a csúcsra tört. Visszatér életébe az ismeretlen idegen. Az elnök úr. Nobu az elnök barátja pedig a "cselszövés" fontos alapja. Szajuri igaz nagyon megkedveli a férfit, aki mogorva, morgó ember, mégis van szíve. Nobu igazán szerette Szajurit, már amennyire ő szeretni tudott. De Szajuri csak barátságot érez. Szíve már az elnöké.

A 2. világháború beköszöntével megváltozik a sorsa, ahogy minden gésáé. Nobu segítségével sikerül viszonylag jó körülmények között átvészelni a háborút. Visszatérve az események felgyorsulnak, a sorsa kezd beteljesedni. Megdöbbentő tettre szánja el magát, hogy a remény fenmaradjon számára. A majdnem balul elsült eset azonban a legjobban végződik. Szajuri és szerelme együtt lehetnek végre.

Persze sok minden nem említettem. Nem minden csupa szép és jó. A gésák ritkán lesznek elsőszámú feleségek. Szajurinak is az elnök csak a dannája lett. Tehát a férfi tartotta el a nőt és találkozgattak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem szerették egymást szívből. A gésáknál ez azonban igazán ritkaság és kiváltság. A gésák nem tanulnak matematikát, náluk a legnagyobb tudást a zenejáték, a tánc és a teaszertartás megfelelő véghezvitele adja. Az igazi gésák csak szórakoztatják a gazdag férfiakat. Kevés embert engednek az ágyukba, csak a dannájukat. Igaz mindezért pénzt kérnek, de az se az ő pénzük, az okiájuk sokból részesül. Az okija pedig a ház ahol élnek.Nobu igazán szerette Szajurit, már amennyire ő szeretni tudott.

A fiatal Csijó sokat dacolt sorsa ellen. Félt szenvedett. Szajuri már megkeményedett és elfogadta sorsát. Igazi gésává akart válni. Bár az igaz szerelemről sose mondott le, és milyen jól tette.


A könyv sokat elmélkedik a sorsról, az életről. Gyönyörű hasonlatokat ír és egy különös világba enged betekintést.


4 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...