2012. aug. 31.

E L James - A szürke ötven árnyalata

Kiadó: Ulpius-ház, 2012 
Oldalszám: 524
Ár: 3999 Ft
Ötven árnyalat-trilógia 1.

Az Ulpius kiadó újfent próbára tett. Amint elkezdték reklámozni az Ötven árnyalat-trilógiát felcsillant a szemem, mert személy szerint szeretem az erotikus történeteket, és kifejezetten BDSM központú könyvet sem vettem még a kezembe, bár azért néhány olvasmányom többek közt érintette ezt is. Úgy gondoltam, ha már a Kelly kiadó nem óhajtja megjelentetni Maya Bankstől az Édes megadás folytatását, a teljes alárendeltséget megkövetelő Damon Roshe főszereplésével, akkor egy Christian Grey kárpótlásként szolgálhat. Viszont amilyen agresszív reklámkampányt folytatott a kiadó hónapokon keresztül, az már kezdte kikezdeni az idegeim. A kiábrándító jelzők, az állandó tukmálás majdnem elvette a kedvem az olvasástól, de kitartottam. Úgy érzem azt kaptam, amit ettől a könyvtől vártam, így csalódást semmiképpen nem okozott, bár a körülötte zajló nagy felhajtást máig nem értem.

A történet:
Amikor Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Greyjel, az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. A nem e világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana csendes szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt – de a saját feltételei szerint.
Ana, akit egyszerre ijeszt és izgat Grey szokatlan szexuális ízlése, habozik. Greyt minden sikere – multinacionális vállalkozásai, hatalmas vagyona, szerető családja – ellenére démonok gyötrik és az önuralom kényszere emészti. Amikor a pár vakmerő, szenvedélyes viszonyba kezd, Ana fölfedezi Grey titkait és tulajdon, sötét vágyait.

Gondolatok:
Ezt a könyvet aztán sok oldalról meg lehetne közelíteni. Hosszú oldalakon keresztül lehetne elemezni, kibeszélni a történetet, az írót, a fordítót, magát a kiadót, hozzáállást külföldön és hazánkban, hiszen mégiscsak egy világot meghódító, és az eladási statisztikák ellenére roppant vegyes fogadtatást kapó bestsellerről, mondhatni botránykönyvről van szó. Én mégis szeretném ezt egy egyszerű erotikus könyvként kezelni, mert igazából az, semmi több. Karakterekben, történetvezetésben semmiképp nem emelkedik ki a többi romantikus könyv közül, egyedül a vállaltan BDSM vonalon mozgó erotika teszi kissé egyedivé, és ezzel együtt beszédtéma tárgyává, hiszen ami az egyikünknek fűszer, az a másikunknak csak fintorgásra késztető adalék. Én az előbbi kategóriájába tartozom, hiszen szeretek romantikus és erotikus történeteket is olvasni, így nem ért meglepetésként, hogy azok közé tartozom, akiknek a könyv – minden hibája ellenére - tetszett.

Az elsőkönyves tapasztalatlan írónő nem találta fel a spanyolviaszt, hiszen nem egyszer találkozhattunk már saját szabályai szerint élő, keménynek, érzéketlennek tűnő gazdag üzletemberrel, akit rabul ejt egy ártatlan fiatal lány érintetlensége, naivsága, szépsége. Hősnőnk is tipikus romantikus női karakter, akivel az olvasó ritkán szimpatizál, hiszen egy idő után már idegesítővé válik az állandó pirulása, sírása, csetlése, botlása, ráadásul Ana-t még megáldották egy belső istennővel, aki bizony már elveszne a test örömeiben és Ana közvetítésén keresztül ezt számtalanszor a tudtunkra is adja, és egy idő után azt kezdjük érezni, bár ne tenné. Ahogyan lassan unalmassá válik a basszanytú, szent tehén kissé idétlen káromkodás is, az meg pláne, hogy lépten-nyomon valakinek tátva marad a szája. Azonban ezekért nem a szereplőkön verem le a port, hanem az amatőr írón, aki bizony kissé színtelen stílusban írta meg történetét, és köztudottan a magyar fordító sem próbálta meg javítani a szöveg minőségét. Viszont a rengeteg szóismétlésen túl nem látok kivetni valót a könyvben.

Nem dobom el az agyam és égetem rá a Twilight billogot, hiszen amíg a képzeletemben nem egy Edward – Bella páros, sőt a filmek után egy Rob - Kristen kettős lepedőakrobatikázik, addig engem nem zavar az a néhány felismerhető közös vonás és teszek rá mi ihlette a történetet. Mondjon bárki bármit, Christian Grey nekem aztán nem Edward Cullen, sőt inkább el se képzelem, mert nekem attól támad röhöghetnékem.

Mivel hozzám is eljutottak a nagyvilág híresztelései, kíváncsi voltam mennyire lesz extrém - esetleg durva - a történet a szexet illetően, bár már akkor volt egy olyan érzésem, hogy nem tudnak olyat írni, amin igazán meg tudnék botránkozni, még annak ellenére sem, hogy netán valamit nem szeretnék jómagam átélni a valóságban. A megérzésem pedig be is bizonyosodott, hiszen olvasva ezt a könyvet, olvasva számos paranormális romantikus sorozat, de vehetnék néhány egyszerű romantikus történetet is, azt mondhatom sok újdonsággal nem szolgált. Nem találom durvának, se megbotránkozatónak, sőt sokkal visszafogottabb, mint vártam volna, de elfogadom, hogy nem minden ember vevő erre a témára.
Mivel kifejezetten az erotikus könyvek közé sorolandó, így nem ért meglepetésként, hogy a sokak által cselekmény nélkülinek mondott történet a szerződés megvitatására és a szexuális aktusokra koncentrál, eléggé naturalista leírásban. És ha már szerződés… én nagyon élveztem olvasni sorait, a megvitatandó tételeket, a szokatlan téma és a szakszöveg párosítása pedig engem mosolyra késztetett. Az e-mailek sem hagytak hidegen, már más szerzőknél is csíptem a kommunikáció ezen formáját. Hol komoly, hol flörtölő, évődő, megmosolyogtató. Mindenképpen jó ötlet volt beletenni.

Amit kissé sajnálok, hogy a számomra fő vonzerőt képező karakter, Christian egy kissé kiforratlannak tűnik. A hirtelenek hangulatingadozásai, majdhogynem személyiségei váltakozása által még megfoghatatlan számomra. Első pillanattól fogva, alig néhány mondatos szóváltás után Ana rásüti az irányításmániás jelzőt, és sokáig úgy éreztem, hogy tettekkel nincs alátámasztva, de állandóan csak irányításmániásnak nevezi, semmi szinonima, semmi igazi ráutaló magatartás, így ez kissé erőltetettnek tűnt. Majd Christian egyik pillanatban hidegen parancsolgat, „ezt tudom adni, ez vagyok én, teszed amit mondok vagy hagyjuk abba”, a másik pillanatban meg hirtelen felbukkan, mint akinek összetörik a szíve, ha szerelmese elhagyja. Egyik pillanatban hűvös, a másikban mézes-mázasan évődő. Jobban örültem volna egy kis átmenetnek, bár én azért még így is tudtam olvadozni tőle. Ha nem is újkeletű, de érdekes karakter és kíváncsi vagyok a múltja és története további darabkáira, és remélem tud még valami újat mutatni az ágyban is.

Tény és való, hogy nem ajánlom mindenkinek, de szerintem, ha helyén kezeljük a könyvet, és nem csak a nagy felhajtás miatti kíváncsiság vezérel az olvasásban, akkor a műfaj kedvelőinek szórakoztató darab lehet. Én mindenesetre megtartom a polcon és várom a folytatást. Ami vagy jön vagy nem, hiszen ha az első kötet jól is fogyott, biztos vagyok benne, hogy sokan rájöttek, hogy nem az ő könyvük és a folytatásra már nem is kíváncsiak, így viszont megérjük-e egyáltalán a trilógia végét? Az Ulpiusnál sajnos ez egy valós kérdés.

4 pont

11 megjegyzés:

  1. Kedves Francica!
    Teljesen egyetértek a véleményeddel, számomra is ugyanilyen hatást/hiányt/érzést váltott ki a könyv! Olvastam mindhárom részt (angolul), nekem is tetszett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem vannak, akiknek bejött, csak mégis nagyobb dúrral jön le a negatív kritika.

      Törlés
  2. Hát nem is tudom ...én most fejeztem be.Nagyon sokat vártam ettől a könyvtől.De számomra Ana karaktere idegesítő,és nem is tartom túl hitelesnek hogy a "szadó-mazó élvezetek királyát" a végén papuccsá alakítja.Kicsit 9 és fél hét utánérzésem volt a könyvel kapcsolatban.Nem volt rossz könyv,de olyan izgalmasnak vártam mint a Millenium trilogiát,esetleg Szalai Vivien könyveit(Drága kéj,Hamis gyönyör)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az elvárásokkal a legtöbb esetben csak a baj van, a kiadó még táplálja is azokat, tisztára úgy állítja be még most is a könyvet, mintha valami csoda volna, vagy kiemelkedő mű, pedig a legkevésbé sem az (szerintem). Én szexet, erotikát, hangyányi romantikát vártam, izgalmakat nem igazán, így úgy érzem panaszra nincs okom.

      Törlés
  3. Hello Francica,

    Nagyon tetszett az irasod, azt hiszem kellokeppen a helyen kezeli a regenyt!

    En semmit, de semmit nem hallottam a tortenetrol, csupan a felreforditasi botranyrol olvastam egy blogbejegyzest, konkretan ezert vettem a kezembe az elso kotetet, angol nyelven. A legelso eszrevetelem az volt, hogy bar ekes a magyar nyelv, az eredeti szoveg jobb, mert nincs tele a sokat citalt basszantyukkal es tarsaikkal. Elo angolban hasznalt kifejezesekkel el Ana, angolul olvasva nem tunik eroltetettnek. Szoismetles van, de azt sem szabad elfelejteni, hogy sokszor kulonbozo szavaknak is egyetlen jo magyar megfeleloje van, es persze forditva. Egyszeruen megfogalmazott tortenet, de nem is hiszem, hogy a szavakon kellene lovagolni. Ha Bret Easton Ellis lat fantaziat a dologban, akkor annyira rossz nem lehet. Mellesleg az o stilusa is tud eleg, hogy is mondjam, egyszeru, nyersen kifejezo lenni. Just fuck es semmi cicoma.
    Az is teny, hogy egy csomo embernek nem szabadna a kezebe adni az irast, mert a savanyu alszentsegtol ugyis csak kopkodni tudnak, ugyanakkor egy masik halom ember szamara kotelezo olvasmannya tennem, a 3 reszt egyhuzamban.

    Ami a karaktereket illeti, szerintem nagyon is valosak, minden harmadik angol/amerikai lany olyan cserfes, mint Kate. Ana tipikus huszoneves bolcseszlany, a nagybetus eletben csetlo-botlo, kerdesekkel es ketelyekkel teli. Christiant pedig imadom! Tudatos, kemeny, de a lelke melyen erzo es ragaszkodo ferfi. Olvassatok vegig a harom reszt! Szepen, lassan bonatkoznak ki a miertek es a vegen szerintem minden a helyere kerul!

    A szex leirasa gyengecske, sokkal tobbet vartam a BDSM vonaltol, bar szerintem egy angol ironotol ez is elegge valami! Inkabb erotikus tortenet, mintsem (mami)porno.

    Osszessegeben nekem tetszett, hajra Erika L. James, a kovetkezo meg jobb lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképpen szeretném végigolvasni a trilógiát, hiszen alapvetően tetszik a történet, csak ez a nagy felhajtás körülötte nem. BDSM vonalat én is gyengének érzem még, bár ha nem hangoztatták volna ennyire, hogy oh, hát szado-mazo lesz benne, akkor nem is készülök fel rá, de Ana mégiscsak tapasztalatlan a hagyományos szexben is, így meg ha a folytatásban lesznek még extrémebb jelenetek, akkor ebből a nézőpontból szép ívet írhat még le a három könyv. A fordításon pedig szerintem már kár lovagolni, sajnos angolul nem tudom olvasni, de számomra Tótisz nem tette élvezhetetlenné még így sem.

      Törlés
    2. Kedves Mindenki!

      Én most olvasom az első kötetet, és szerintem abszolút nem kellene senkinek megbotránkoznia. Ez a valóságban is előfordul, és gyakrabban mint hinnénk. Sok Christian Grey típusú embert találnánk, nőt és férfit egyaránt. Sokak szerint, ha valamiről nem beszélünk, akkor az nem is létezik! És attól, hogy Angliában könyvégetésre készülődnek, sajnos a világ nem fog megváltozni!
      Én biztosan elolvasom a trilógiát!

      Mrs Grey, én is kötelezővé tenném sok ember számára!


      Törlés
  4. Olvastam az első kötetet - előbb, mint ahogy a kritikákat, felháborodásokat! Nekem kifejezetten tetszett, valóban nem kötelező elolvasni annak, aki az erotikus témákkal kicsit is nehezen birkózik meg (pláne annak, aki számára a szex csupán a fajfenntartás eszköze). Ötven feletti, egészséges szexuális élettel és az újdonságok iránti fogékonysággal rendelkező nőként a történet érdekes volt, számomra inkább a két teljesen különböző ember érzelmi háborúja állt a középpontban. A fiatal tapasztalatlan lány és a dúsgazdag rejtélyes üzletember kapcsolata nem mindennapi, de igazán izgalmas. Számomra a szexuális játékok inkább hátteret adtak kapcsolatuk ki- és átalakulásához, elfogadásról és toleranciáról egyaránt elgondolkodtató. Hamarosan hozzáfogok a folytatáshoz... Lányaimnak pedig bátran továbbadom a könyvet, mert vannak annyira felvilágosultak, hogy képesek a leírtakat helyükön kezelni!

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!
    Olvastam már pár ilyen könyvet és igazából nem értem mire ez a nagy felhajtás. Jót szórakoztam rajta, kikapcsolt, de ennyi. Semmi új nem volt benne. Aki szereti ezt a típust olvassa bátran, de ne várjon tőle többet mint más hasonló témájú könyvtől. Eléggé kiszámítható, nincsenek benne nagy csavarok. A második rész nekem jobban tetszett, a karakterek jobban kiforrottak, a történet is jobban halad és mintha az író is jobban leírná a storyt :) De nekem továbbra is kérdés hogy mitől olyan nagyon híres :)
    üdv:
    Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy anno a Twilightnál is voltak hasonló megjegyzések, hogy nem Meyer találta fel a spanyol viaszt, de utána kezdek el gomba módra terjedni a hasonló YA-k, de akkor az nem zavart, nekem is a Twilight volt az első, de most, hogy olvastam már ezt-azt erotikus témakörben, már zavar, hogy most a Szürke az első számú könyv, mint aki megteremtette a műfajt. Egyébként a második kötet után is tartom, hogy nem rossz történet.

      Törlés
  6. Nekem nagyon tetszik a trilógia. 2-2 nap alatt kiveséztem az első 2 kötetet. Nekem az eleje se volt unalmas, elejétől a végéig mindig valami újat mutatott. Annyira lekötött, hogy alig tudtam letenni, amíg a végére nem értem.
    Számomra kiderült a könyvből, hogy kutyából mégis lehet szalonna. Hogy van az az ember, akiért képesek vagyunk megváltozni. A másik dolog ami kiderült számomra a könyvből, hogy talán ezek a szexuális segédeszközök nem is lehetnek olyan szörnyűek. Valljuk be, hogyha bemegyünk egy szexshopba, az nem olyan megszokott, mintha a Tescoba mennénk bevásárolni. Lehet, hogy nem megszokott, de talán nem is olyan - nem is tudom, hogy fejezzem ki magam - szégyellni való. Bár lehet, hogy én vagyok szentimentális.
    Magáról a könyvről csak annyit, hogy valóban a 2. rész jobban sikerült, mint az 1. Több dolog történik benne és több dologra fény derül. Alapvetően látszik, hogy ez az írónő első irománya. Elég amatőrre sikeredett, az olvasása is egyszerű, bár ezt én nem feltétlenül nevezném bajosnak. A sokszor szóismétlést tartalmazó fordítás meg nem az írónő hibája.
    Szóval nagyon várom már a 3. részt, kíváncsi vagyok, mi sül ki a dologból!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...