2009. okt. 27.

Christopher Moore - Vérszívó Démonok

Jody igazából nem akart vámpír lenni. De amikor egyszer egy sikátorban ébred - karján égési sérülések, testén egy szemetes konténer, végtagjaiban természetfeletti erő, torkában valami furcsa szomjúság -, rá kell döbbennie, hogy ebben a kérdésben senki nem kérte ki a véleményét. Valaki vámpírt csinált belőle, és kész. Egy vámpír élete azonban sokkal bonyolultabb, mint egy irodai alkalmazotté. Az éjszaka számtalan kihívást rejteget Jody számára, és itt jön a képbe C. Thomas Flood, aki éppen most érkezik San Franciscóba, azzal a feltett szándékkal, hogy író legyen. De a körülmények egészen más irányba sodorják a fiút. Éjszakai munkát vállal egy szupermarketben, és amikor a sors egy gyönyörű, bár élőhalott és vérszívó lány karjaiba löki, ő menthetetlenül beleszeret. Jody és Tommy összeköltözik, de az élet csupa veszély, ha az ember egy vámpírral él együtt. Bizonyos esetekben jól jöhet egy füzér fokhagyma, egy közepes méretű feszület... vagy végső esetben egy kihegyezett karó.


Határozottan meredek, merész humor, elképesztő történet.

Azért azt elmondom, hogy jobbra számítottam, de azért jó néhány résznél majdnem padlót fogtam a nevetéstől.

Lényegében szerelmi történet nincs igazán benne. Hiába mondogatják egymásnak, Jody és Tommy, hogy szeretik egymást, érzelmek nem jönnek át. De nem is hiszem, hogy ez lett volna a cél.

Jody, enyhén szólva kapcsolatfüggő 26 éves lány, és az is marad már. Nincs benne sok különlegesség, míg át nem változik. Elszáll belőle az összes félelem, bátorrá, merésszé, erőssé válik. De nehéz neki egyedül. Kell egy társ.

C. Thomas Flood - Tommy. Kicsit kiakad, mikor titkon 5 kínai pasi, 5 Wong kéri meg a kezét. Szóval költöznie kell. Találkozik Jodyval és életében elkezdődik A Kaland.

Tommy 19 éves, írói álmokat szövő "fiúcska". Az írás, és a nők miatt jön San Francisco-ba, na meg persze éhezni. Mivel az igazi író először éhezik a nagyvárosban.
Nem sok tapasztalata van a nőkkel, félénk, túl tisztelettudó. A Császár által talál munkát, éjszakai rakodó egy bevásárlóközpontban az Állatokkal. Furcsa, de azért szerethető kis csapattal.

Jody körül hullák jelennek meg, és az őt teremtő vámpír nem hagyja békében élni, csúnya kis játékot űz vele és Tommyval. Tommy szinte papucsférj lesz, Jody minden kérését szó nélkül teljesíti. Közben pedig próbálgatja Jody képességeit, halhatatlanságát.
Próbálkoznak denevérré, köddé változni. Sikertelenül. Valahogy a vízbefullás se jön össze.

Közben bekerül egy hulla a fridzsiderbe, Peary. Tommy jót elbeszélget vele magányában, miközben Jody nappalra "meghal".
Egyszer Jody is bekerül mellé, mivel Tommy el akar menni egy másik lánnyal városnézésre, de nem akarja elmondani a lánynak, szóval inkább hűvösre teszi. De nem jól sül el. Jön a rendőrség és megtalálják a hullákat. Jody pedig a boncasztalon ébred, miközben a perverz boncnok ki akarja élni rajta vágyait. Enyhén bizarr, mi?

Az ősöreg vámpír meg továbbra is követi Jodyt és valahogy meg kell szabadulni tőle. Tommy kézbe veszi az irányítást és az Állatokkal és a Császárral és embereivel elindulni vadászni. Majdnem elszúrják, de végül a vámpír bronzba öntve végzi. Ahogy Jody is, csak ő ki tud szabadulni. És boldogan élnek Tommyval mindörökre.

Vannak benne fura figurák. Az Állatok, a Császár és a szobrászok. Őket nehéz leírni, el kell olvasni a könyvet. Tommy is hiába félénk, kis szerencsétlen az elején, azért nagyon is tudja mit akar és hihetetlen dolgokat csinál Jodyval. És olyan aranyos, mikor azt mondogatja "Össze fogod törni a szívemet."


4,5 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...