2011. aug. 10.

Amanda Quick - Az átok

Álomfény-trilógia 1.

Nem tudom ki mennyire ismeri az írónőt, mert én igencsak keveset tudtam róla. Eddig teljes tudatlanságban voltam az írói álneveit tekintve, de számos romantikus alkotásával találkoztam már. Olvasni ugyan nem sokat olvastam tőle, de néhány éve kezembe került az Éj leple alatt c. könyve, majd a napokban tettem le a Menyasszonyt bérelnék kötetét is. Igazán kellemes szórakozást nyújtottak. 
Ezen könyve azonban a paranormális sorozatának egy darabja, kihangsúlyoznám, hogy egy darabja, mert rá kellett jönnöm, hogy ugyan van az Álomfény-trilógia, mégis ez kapcsolódik egy nagyobb sorozathoz, mégpedig az Arkane Társaság nevűhöz. Magyarázkodásba most nem kezdenék, mert nem teljesen egyszerű a dolog, de helyettem már Angelika összegyűjtötte a szükséges információkat, így tovább irányítanám az érdeklődőket a blogjára, mégpedig ide. A kiadó is közzétett egy kis kedvcsináló összefoglalót, itt.
A sorozat, így a trilógia is egy természeti energiákban gazdag, adottságokkal rendelkező személyek életét, harcát, románcait tárja fel a múltban, jelenben, de akár a jövőben játszódva. Az átok a múltban létező, legendákat, mítoszokat maguk mögött hagyó családok leszármazottainak jelenkori története. 

Jack Winters alkimista ősök késői leszármazottja, aki veszélyes természetfeletti képességekkel rendelkezik. Különleges adottsága egy régi családi átok következménye.
Több mint háromszáz évvel ezelőtt egyik őse megalkotta az Égő Lámpát, egy titokzatos erővel bíró eszközt, amelynek kisugárzása azonban módosította feltalálójának genetikai állományát. Így ha egy Winters-utód ezt a genetikai átkot örökli, nem csupán félelmetes pszichikai erők birtokosává válik, hanem tébolyult szörnyeteggé is, aki veszett dührohamok és hallucinációk közepette pusztul el.
Jack úgy érzi, őrá is ez a sors vár, hacsak meg nem találja az Égő Lámpát - és a nőt, aki működtetni tudja azt. Ez a nő pedig nem más, mint Chloe Harper magándetektív, álomfényfejtő - az egyetlen, aki a lámpa energiájának segítségével vissza tudja fordítani az átalakulás folyamatát.
Miközben az átok beteljesedésének ideje egyre közeledik, egy mindenre elszánt gyilkosokból álló titkos társaság Chloe és Jack életére tör. Ám a fenyegető támadásoknál jobban megrémiszti őket az az elsöprő erejű, szenvedélyes szerelem, amely kettejük között ébred...

Érdekes élmény volt olvasni, mivel az eszemmel tudtam, hogy ez egy a 21. században játszódó könyv, ahol nem mellesleg Las Vegas is főszerepet játszik és paranormális képességek, erők uralják a lapokat, mégis a fejemben egy fekete-fehér film pörgött. Egyszerűen nem találok magyarázatot rá miért is történt így. Néha átváltott egy megkopott barna mintára, mint egy megbarnult régi keménytáblás fénykép még a nagyszülők idejéből, de alapvetően fekete-fehérben láttam az eseményeket. Ettől viszont nagyon hangulatosnak éreztem, bár ez valószínűleg egy sajátos állapot volt.

Nem állítanám, hogy az egész álomfényenergia, pszi és különböző erők és energiahullámok teljes mértékben összeálltak a fejemben, mert néhol nehezen igazodtam el, hogy most mit is kellene elképzelnem, látnom, hiszen számomra sokszor megfoghatatlan volt az egész, így néha kicsit zavaros is. De a lámpa ötlete és maga a köré font múltbéli események, egyáltalán maga a múlt az ellenséges családokkal, a barátból lett ellenséggel nagyon tetszett.

Főszereplőink szimpatikussá váltak, bár túl közel nemigen kerültem a szívemhez. Chloe az erős nőt képviselte, akit tehetsége korlátoz az emberi kapcsolatok, az intimitás terén, de jön Jack, a neki rendelt férfi és a lehetetlen lehetséges lesz. Jack az önuralom mintaképe, elvben csak az üzletnek élő férfi, aki mindent belead és tehetségét hasznosítva menetel az üzleti életben, de most rá kell jönnie, hogy élete unalmas és üres. A lámpa és az átok beteljesülése meghozza neki a lehetőséget, hogy igazán boldog legyen, hiszen izgalmas és kihívást hoz magával.
Bár nagyon úgy tűnhet az előbb leírtak alapján, hogy egy nagy szerelem kibontakozásának lehetünk tanúi, én a könyvre mégsem mondanám, hogy túlzottan romantikus. Néhány oldalt meglegyinti az intimitás, de ez igen elenyésző. A szereplőink sem bámulják egymást a szerelem rózsaszín szemüvegén át, egyszerűen már az elején érzik a vonzalmat és élnek a pillanat adta lehetőségekkel.

Egyik fontosabb szereplőnk Fallon Jones, az egyik társaság, az egyik múltbéli család tagja, aki egyben lenne Jack elvben ellensége és barátja. Az ő sorsa igencsak érdekelne és örültem volna, ha többet is találkozhatunk vele. Nagyon tetszett, hogy elvben ellenségeknek kellene lenniük Jackkel, mégis kicsit bizalmatlanul, de barátként tekintenek egymásra és egymás segítségére vannak, ha kell. Úgy értesültem, hogy kap majd saját könyvet is.  Őszintén várom, és úgy érzem nem kell majd meglepődnöm a párja kilétén, de biztos persze nem lehetek.

Minden családnak meg van a története, az egyik őrült, a másik rögeszmés, a Harperek pedig a hamisítók. Első gondolatom rögtön Jennifer Crusie lökött családjára a Szerelmes szélhámosokból ismert Goodnightokra terelődött, hiszen mindkét család remek hamisítókkal büszkélkedhet már évszázadok óta. A Harperek azonban már modernizálták magukat és a műtárgyak mellett már másik személyazonosságot is tudnak az embernek rittyenteni. Bár lököttségben nem hiszem, hogy utolérnék a Goodnight famíliát, de sajátos felfogásukkal rendelkeznek.

Összességében nem találom rossznak a könyvet, nem megszokott adottságokat teremtett az írónő, de nekem nehezebben ment néhol a dolgok megértése, elképzelése. Most úgy érzem, hogy el kell olvasnom az eddig megjelent magyar köteteket a "nagy" sorozatból is, de szerintem ezek a könyvek is csak egyszer fognak a kezemben járni. 

3 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...