2010. okt. 6.

Suzanne Collins - Az éhezők viadala

Az éhezők viadala 1.

 Mielőtt a kezembe vettem volna a könyvet, szinte teljesen ismeretlen volt előttem a disztópiás regény fogalma. Nem igazán tudtam elképzelni mire is kellene számítanom, azon kívül, hogy elég ütős témának találtam az egymást gyilkolászó fiatalokat. Arról nem is beszélve, hogy számos dicsérő értékeléssel találtam szembe magam. Nem sejtettem, hogy amint kinyitom a könyvet ott ragadok és sokkolva, dobogó szívvel fogom olvasni a sorokat és szívem szerint csak akkor tenném le a könyvet, ha már az utolsó oldalt is elolvastam.
Mára már másodszor is olvasásra került a könyv és még mindig csak dicsérő szavakat tudok róla írni.

Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé.
A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.

Talán nem is a gyilkolás döbbentet le, hiszen nem vérben tocsogó jeleneteknek lehettünk tanúi, ó, nem… Engem az sokkolt, ahogy Katniss elénk tárja az aratásnapi eseményeket és utána megkezdődik a felkészülés az élet-halál harcra. Azonban ez nem abban merült ki, hogy némi tudást és jártasságot szereznek a fiatalok a kötélcsomózásban, a rejtőzködésben, de nem ám… sokszor úgy éreztem, hogy inkább egy szépségversenyre készülünk sminkkel, szépítkezéssel, interjúkkal, csak itt nem a világbékéért kampányolnak a szereplők, hanem a gazdag, szórakozni, fogadni vágyó kapitóliumi emberek jóindulatáért. A kényszeredett mosoly, a taktikus szavak mögött pedig Katnissban és társaiban egyre inkább tudatosul, hogy meg fognak halni, mert csak egy maradhat. Az utolsó napjaikat élik és várják a Viadal kezdetét jelentő gongot. Most az övék a „megtisztelő” feladat, hogy emlékeztessék Panem népét a Kapitóleum hatalmára. Azonban a Kapitólium pechükre nem számolt Katniss Everdeennel.

Nem Katniss miatt szerettem meg a könyvet. Tisztelem és meghajlok az élni akarása és a túlélési ösztöne, tehetsége felett, de akkor is zavarónak érzem, hogy minden más tekintetben teljes mértékben vak és buta, de mondhatnám azt is, hogy csőlátása van. A Tizenkettedik körzetben leélt eddigi élete beleplántálta, hogy minden pillanatban a túlélésre összpontosítson és fel sem merül benne, hogy egyes szituációkban mások nem a túlélésre gondolnak, hanem a szeretetre, mások védelmére.
Így Katniss néha túl férfiasnak és érzéketlennek tűnt nekem.

Ezzel szemben Peeta már az első perctől szimpatikus volt, és amint Katniss visszaemlékszik az első találkozásukra, már mosolyogtam is és alig vártam a fejleményeket, hiszen egyértelmű, hogy mi Peeta sorsa. Hát persze, hogy a szerelem, azonban Katniss nem a könnyen kapható fajta, még akkor se biztos, hogy észrevenné, ha Cupido szemtől szembe találná el a nyilával. Így egyáltalán nem mondanám a könyvet kifejezetten romantikusnak. Bár tény, hogy a hölgy rajongók szívét melengetik Peeta érzései, de aki nem elégszik meg egy pasival, annak ott van még Gale, a gyerekkori barát is. Nekem abszolút Peeta a favorit, kellemes, könnyed humorával és reménytelennek tűnő szerelmével.

A Viadal tartogat azonban más szerethető szereplőket. A kis Ruta sokak szívét megérintheti, de az elázott, a Tizenkettedik körzet egyetlen egykori túlélője Haymitch is befészkelheti magát a kedvencek közé. Vagy épp az egyszer idegesítő, egyszer kedvelhető felkészítő csapat, aki „felhizlalja és ráncba szedi a vágóhídra szánt” kiválasztottakat.

Az első oldalaktól a könyv hatása alá kerültem és mivel hasonlót még nem olvastam, így nem tudom felróni az esetleges hasonlóságokat más művekkel. Az alapötlet és a megvalósítás is maradéktalanul megfogott és ekkor első olvasásnál még nem is tudtam mi minden vár rám a folytatásban. Így a trilógiát már befejezve úgy érzem ez a kötet áll leginkább közel a szívemhez, szerelem volt első látásra, mert borzongtam, sokkolva ültem a könyvvel a kezemben.

5 pont 

A sorozat további kötetei:
2. Futótűz tovább
3. A kiválasztott tovább

7 megjegyzés:

  1. Olvastad a Battle Royalt? Nagyon véres az is. Brr.

    VálaszTörlés
  2. Még nem olvastam, csak hallottam róla, de ez a könyv után muszáj lesz azt is olvasni.

    VálaszTörlés
  3. Én is Peeta-párti vagyok, pedig lefogadtam volna, hogy ezzel csak én vagyok így :D Nekem kifejezi se tudom, hogy mennyire bejött a könyv. Az 1. és a 2. könyv végén is sírtam, az elsőnél azért, mert Katniss csúnyán megbántotta Peetát, meg hogy amputálták a lábát (ez nekem valahogy nem fér bele), a 2.-nál pedig azért, mert annyira kiváncsi vagyok a 3. részre, de az most nicns meg, úgyhogy várnom kell még vele, míg kedden eljutok a könyvtárba és akkor is csak reménykedni tudok, hogy meg legyen nekik, arra pedig már nem is merek gondolni, hogy ne lenne kivéve, szóval biztosan még sokat kell várnom, míg visszahozzák -.-" Idegtépő a várakozás. Nem tudom engem miért fogott meg, miért ragadott magával ennyire a könyv, de megtörtént. És nem akarom, hogy vége legyen a történetnek. És abban is biztos vagyok, hogy a végén Galelel jön majd össze (bár te tudod :D), és szegény Peeta meg hoppon marad, talál magának egy másik lányt, vagy meghal. Nem tudom, de ez a sorozat sok gyomorgörcsöt okozott eddig, az már biztos :D

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy Neked is tetszett és mihamarabb befejezed az utolsó könyvet is. Szerintem a harmadik kötet egy kicsit megosztó, nem mindenki viselte jól a depresszív hangulatot, nekem pl. már túl háborús övezet volt, szó szerint. Ha az elsőkön is sírtál, akkor nem lennék meglepve, ha azt is megkönnyeznéd. Annyit még elárulok, hogy szerintem a szerelmi háromszöget elegánsan megoldotta az írónő, de hogy kivel is jött össze, azért nem mondom el.

    VálaszTörlés
  5. Egyet kell értenem veled Francica! Imádtam mindhárom könyvet, bár a harmadik azért megosztja a véleményem. 3 nap alatt elolvastam a 3 könyvet. Képtelen voltam letenni. Az első a kedvencem. Kíváncsi voltam, hogy vajon mit tartogat a második kötetre, hiszen nem tarthat olyan sokáig kiiktatni a Kapitóliumot, hogy két könyvön (második és harmadik részre gondolok) keresztül arról írjon. Így nagyon meglepett a második kötet sztorija, teljesen elvarázsolt vele.
    Nekem is Peeta az abszolút favoritom, bár nagyon sajnáltam a harmadik részben. Bevallom, kicsit vártam a csodát a végére, hátha mégis találnak megoldást a számára. Így kicsit csalódás volt, hogy mégsem...de ettől függetlenül még mindig ő a kedvencem.Katniss-szel valahogy a végére már nem nagyon tudtam azonosulni, mintha eltávolodott volna. Persze, elhiszem, hogy kissé kikészült attól, amit átélt, de nekem ez már sok volt. A végén olvastam volna még pár sort róluk, olyan volt, mintha összecsapta volna a legvégét.
    Nem tudom a filmet láttad-e, de nekem az is nagyon tetszik. Igaz, mint minden könyv alapján készült film, ez sem tökéletes, de nekem nagyon bejött. Először a filmet néztem meg, letesztelve ezzel az új 'elméletemet' (ami úgy tűnik be is vált), és csak utána olvastam el a könyveket. Úgyhogy most várok és várok, hogy mikor jön ki a többi film is.
    Mindent egybevetve, egyik kedvenc sorozatommá lépett elő ez a történet, a könyvespolcomon van a helye mindhárom kötetnek. Csak ajánlani tudom mindenkinek. :)

    Üdv: Rozinante

    u.i.: bocsi a hosszú hozzászólásért! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy látom tényleg hasonlóan vélekedünk a könyvekről, örülök, hogy Neked is ennyire bejött.

      Nagyon rá voltam kattanva a filmre már a bemutató előtt is, vártam és kíváncsi voltam, mit tudnak majd kihozni belőle, milyen lesz a megvalósítás az olvasottakhoz képest. A szereplőkkel már akkor is elégedett voltam, de a filmet nézve még jobban. Nekem abszolút tetszett a film és teljes mértékben azt mondom rá, hogy korrekt adaptáció. Persze néha néztem milyen jeleneteket raktak még bele, és kicsit fújok a felirat fordítójára, de azért nagyon is elégedetten jöttem ki a moziból és szintén várom a folytatásokat.

      Törlés
  6. Ennek örülök. :) A feliratnál én is lestem párszor, hogy nem is azt fordították le, amit valójában mond, de túltettem magam rajta. Nekem is nagyon bejött a film, bár azzal nem értettem egyet, hogy miért kellett szegény Rutát Rue-ra keresztelni!? A szereplőkkel én is meg vagyok elégedve. Várom, hogy kijöjjön BDripben, mert a mozis verziója nagyon rossz :D
    Egyébként az elméletem az volt, hogy ha előbb nézem meg a filmet, majd csak utána olvasom el a könyvet, akkor talán nem fog csalódást okozni a film, mivel nem tudom mivel összehasonlítani. Így miután láttam a filmet azt mondtam, hogy nagyon tetszik (felkerült a kedvenc filmek listájára), de a könyv mégjobb. :) Ezentúl is így fogom csinálni, így sosem lesz (remélhetőleg) csalódás a filmadaptáció.
    Mit gondolsz egyébként Gale-ről? Nekem valahogy már az elejétől kezdve nem volt a kedvenc szereplőim között, a harmadik könyvre pedig teljesen semmissé vált számomra. Valahogy nem egy szimpatikus karakter...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...