2013. ápr. 6.

Gayle Forman - Hová tűntél?

Kiadó: Ciceró, 2012
Oldalszám: 270
Ár: 2990 Ft
Ha maradnék #2

A történet:
HÁROM ÉV MÚLVA
Képzeld el, hogy azt az életed éled, amiről álmodtál. A világ egyik leghíresebb rockzenésze vagy, az újságok címlapon hozzák a képedet, és a lábad előtt hever a világ. Az első lemezed olyan sikeres lett, hogy soha nem lesznek már anyagi gondjaid. A barátnőd nem elég, hogy tehetséges és felkapott filmproducer, de jobban megért téged, mint bárki a világon.
Képzeld el, hogy mindennek ellenére mégsem lehetsz boldog, mert három évvel ezelőtt olyasmi történt, amitől valami meghalt benned.
Amikor egyetlen éjszakán találkozik a múlt és a jövő, esélyt kapsz, hogy mindent helyrehozz, ami félresiklott, már csak az marad kérdés, hogy tudsz-e élni vele.
De létezik egyáltalán újrakezdés? És milyen árat kell fizetni érte?

Önmagában nem hiszen, hogy különösebben érdekelt volna egy depressziós rocksztár panaszáradata, hiszen tisztában vagyok vele, hogy a félisteneknek tekintett sztárok minden látszat ellenére emberek és nem csak felhőtlen boldogságban élik életüket. Egyszerűen csak teljesen más nehézségeik akadnak, mint nekem. A könyv első fele pedig nem tűnne többnek, mint egy újabb fiatal, a sikerben megtört és kiégett lélek belső monológjának, aki depressziójának okairól mesél. Csakhogy Adam nem egy ismeretlen srác, hanem egy megható történet szerelmespárjának egyik fele, egy fiatalember, aki az előzményben barátnője életéért imádkozott, aki 24 óra leforgása alatt választott élet és halál között. Ez volt a Ha maradnék, amelyben Mia, a teste mellett töltött órákat visszaemlékezéssel töltötte, amelyben feltárult - többek közt - egy komolyzenész lány és egy rocksztárjelölt fiú kapcsolatának kezdete. Bármennyire is lehetett volna egy sztereotip gondolatunk egy jókislány - lázadó srác kettősről, hamar bebizonyították, hogy nemcsak a történet más, de a kapcsolat is érettebb egy rajongással, rózsaszín ködfelhőben lebegő kamaszszerelemnél és ha egy részből állt volna a történet, akkor Mia ébredése után, lassan megemésztve a tragédiát, könnyű lett volna elképzelnem nekik egy "örökké együtt" életet. Azonban Gayle Forman úgy döntött, hogy szerelem egyedül nem elég a boldogsághoz, így értünk el a három év múlva történéseihez, egy újabb 24 óra lassan pergő perceihez, immár az elhagyott Adam narrálásában.

Az írónő pedig rendkívül jól közvetítette egy boldogtalan, kiüresedett, idegileg már-már ronccsá vált srác érzéseit. Egyszerre szerettem, sajnáltam és akartam megvigasztalni, életet lehelni belé. Erre azonban csak egyetlen személy képes, az a Mia Hall, aki szó nélkül mondott búcsút a srácnak és akivel most újra összetalálkoznak, hogy Adam végre választ kapjon az eltávolodás okára. Azonban a Miért?-et nem lehet csak az első pillanatban a másiknak szegezni, így számomra türelmetlen várakozással telt a könyv második fele. Először udvariassági köröket tesznek, mint két távoli ismerős, majd a feszengés elmúlik és egy közös este még több emlékeket idéz fel Adamben és pillanatképekkel ajándékozza meg az olvasót a baleset előtti és az utáni időkről is. És egyszer csak illeszkedik a legfontosabb kérdés is a beszélgetésbe, amelyre egy érzelmileg ellentmondásos, mégis érhető magyarázat születik.

Érdekes volt látni egy erős, emlékekkel körülvett Miát, aki egyedül is nagyszerűen megáll a lábán, és egy labilis Adamet, akit hiába vesznek körül sokan, mégis oly magányos és otthontalan. Talán lehet mondani, hogy még Miát sem lehetett ennyire szétesve látni, viszont Adam karaktere sokkal jobban megfogott, mint Miáé, így a történetét is jobban magaménak éreztem. Hihetetlen gyorsan a bűvkörébe vont, és minden depresszív hangulata ellenére pont az volt, ami igazán megfogott. A melankolikus atmoszférát csak fokozták a nagyon is kifejező dalszövegek, amelyek a fejezeteket díszítették. Ezt a könyvet szerintem olvasni kell, írásban rendkívül nehéz visszaadni az eszenciáját, hangulatát, amely a történet egyszerűsége ellenére teljes mértékben be tudja szippantani az olvasót és ehhez bőven elegendő az elsőnek talán rövidnek tűnő 270 oldal, pedig nem az.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...