2012. okt. 24.

Karen Marie Moning - Új nap virrad

Kiadó: Cor Leonis, 2012
Oldalszám: 597
Ár: 3490 Ft 
Tündérkrónikák #5

Olyan könnyen tudta túlszárnyalni a Rossz hold kelt fel a harmadik kötetet, hogy fel sem merült bennem, hogy az írónő ne tudná tovább fokozni az élvezetet, pláne egy – fogalmazzunk úgy – évadzáró epizód esetében, arra viszont már nem számítottam, hogy szó szoros értelmében kétszeresen is túlteljesít. Közel hatszáz oldalnyi – tehát jóformán kétkötetnyi - gyönyör, fájdalom, sötétség és persze spekuláció töltötte meg a lapokat.

Szeretnék sejtelmes maradni a továbbiakban, mert úgy érzem van bennem annyi erő, hogy a spoilereket megtartsam magamnak, hiszen senkit sem akarok megfosztani a Mackel való spekulálás rögös útjától, pláne nem akarom csökkenteni a meglepetés erejét, ami nem egy esetben az állat a padlóra küldheti. Na de azért mégis ejtenék néhány szót a könyvről.

Szerintem a lelke mélyén mindenki tudta, kinek a halála következett be az előző kötet végén, de talán arra nem számítottunk, hogy a megkönnyebbült sóhaj ilyen sokára következik majd be, és addig jelentősen depresszív hangulatban indul meg egy eltökélt, hidegvérű, egyetlencéllebegaszememelőtt Mac a könyvért folytatott harc végső csatájába.

Azt is sejthettük, hogy sok újdonsággal tudnak a szereplők még szolgálni, és azt kell mondjam, igen, kevés azon szereplők száma, akikről ne lehetne még egy leplet lerántani, ne tudnának valami sorsfordítót mutatni magukból. Dani, Rowena, V’lane, Cruce, az Unseelie király, az ágyasa, Christian, az álmodozó tekintetű srác, úgy egészében a tükörbirodalom valóban nem véletlenül kerültek bele a történetbe. Ennyi hűűű-t, hááá-t, oohhh-t már régen produkáltam olvasás közben, de igazán jól esett a sorozatos megdöbbenés.

Négy köteten keresztül evett a fene a válaszért arra a kérdésre, hogy Ki, - egy idő után pedig már - mi vagy te, Barrons? Gondoltam most jött el az igazság pillanata, csakhogy JZB azért (is) olyan emlékezetes, felkavaró karakter, mert rendkívül titokzatos és úgy érzem még most is nagyon sok mindent megtartott magának, mindamellett, hogy Macnek nagyobb betekintést engedett a múltjába, helyet talált neki a jelenében. Most nevezném igazi kapcsolatnak azt, ami kettejük között van, hiszen a vággyal, feszültséggel, harccal teli macska-egér játék kötelékké kovácsolódott. Erotikától nem is lehetett volna mentes, de jó volt látni már igazi meghittséget is.

Ez a kötet a végső harc mellett, az elmélkedésé volt, Mac belső monológjaié egyrészről a világról, az életről, szerelemről, másrészről saját magáról, hogy Ki is az a Mac? Ki vagyok én? És, hogy ki valójában? Moning egyik legzseniálisabb ötlete. A kötet pedig a sorozat legjobbja, kétségtelen, hogy méltó egy „befejezéshez”.

Az első sorokban úgy fogalmaztam, hogy ez a kötet egy évadzárónak felel meg, hiszen hiába tettünk pontot a Sinsar Dubh utáni hajsza végére, nem kell búcsút mondani a világnak és a szereplőknek. Egy időre Dani veszi át a stafétát saját krónikáiban, de Moning ígérete szerint Mac és Barrons is visszatér még.

A könyvet köszönöm a Cor Leonis kiadónak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...