2012. márc. 17.

Succubus

Eljött a következő felvonás a „démonológiában”. Az előző bejegyzésben közölt kósza és felszínes ismereteimet igyekeztem elmélyíteni és információkat gyűjteni démoni lényekről, a szukkubuszokról.
Bevallom őszintén – hangulatot megalapozó – poros könyvtári könyveket nem bújtam, csupán a modern kor szülötteként az online birodalomban búvárkodtam. 

Succubus


Kulcsszavak: démoni, alakváltó, szerető, kéj, szexualitás, álmok, kiszipolyozás, erő, energia

  • Középkori mitológia egy démona.
  • A legenda szerint a démoni szerető éjszaka kéjes álmokat idéz elő és a halandóval alvás közben szeretkezve elszívja az életenergiáját. A kéjvágy mámorából, a beteljesült testiségből táplálkozik.
  • Elképzelhetetlen szexuális kéjt ad a lecsapolt energiákért cserébe.
  • A succubus a női démon, férfi párja az incubus, azonban egyesek szerint a két lény egy és ugyanaz, hiszen alakváltó létére mindkét nem bőrébe bele tud bújni, hogy nőket vagy férfiakat csábítson. Akadnak olyan nézetek is, amelyben a succubus démoni testéreszekkel rendelkezik. Ábrázolják karmokkal, denevérszárnnyal.
  • A középkori történetekben többnyire papok és szerzetesek álmaiban tűnik fel, előszeretettel vadászik olyan emberekre, akik szentebb, tisztább életet élnek az átlagosnál.
  • Erotikától mentes a boszorkány folklór. A török nyelvek azonos jelentésű baszargan, baszirgan szavából származik, amely az ótörök basz- ("nyomni") igető származéka. A boszorkány tehát eredetileg olyan lény volt, aki a babonás hit szerint rátelepszik az alvó ember mellére, megnyomja, és ezzel kínzó álmokat idéz elő. Ez a jelentés megmaradt a lidérc fogalmában (lidércnyomás).
  • Végül pedig a succubus hogyne kapcsolódhatna az egyik legősibb gonoszhoz, Lilihthez. Lilith, Ádám első felesége, miután elhagyta az Édenkertet a gonosz jelképévé vált és számos démoni lény eredetét kapcsolják ehhez a nőszemélyhez, vagy gyermekeihez. Többek között egyesek szerint övé a succubusok királynője, az első succubus cím is, hiszen a legenda úgy is tartja, hogy Lilith Ádámot az éjszaka leple alatt horrorisztikus-erotikus álmokkal ajándékozta meg és szép lassan kiszívta az életerőt az alvó emberből.



Az olvasottak alapján az ördögin csábító succubus cseppet sem pozitív teremtmény, annak ellenére sem, hogy áldozatainak adott gyönyörrel a "mennyekbe" repíti őket, bár könnyen elképzelhető a halálba szeretés is és hát hiába boldogan, mégis meghalnak, ami nem egy vonzó lehetőség.
Ezt a rövid szösszenetet olvasva is gyorsan leszűrhető, hogy a succubus roppant mód alkalmas a most divatos paranormális romantika, akcióban, krimiben gazdagabb urban fantasy alapanyagának. Ezekben a könyvekben is jelentős szerepet kap az erotika, szex, vagy csak szóbeli "aktus". Csinálják, beszélnek róla egyre megy, mi szép számmal olvassuk. A succubus pedig mondhatni "munkahelyi kötelességből" vérprofi az ágyban. 
Azonban ennek nem kell azt jelentenie, hogy a születendő mű kizárólag az erotika és szex körül forog. Valahogy eleve nehezen tudom elképzelni, hogy - a poszt megszületését is ihlető - hamarosan megjelenő Mead könyvet az írónő szoftpornóként írta volna meg, bár erről határozott véleményt csak olvasás után mondhatok ugye, és bármennyire is démoni teremtmény, mégis úgy gondolom,  hogy Georgina Kincaid igen is szerethető szereplő lesz. A megjelenés pedig szinte csak napok kérdése.


Akit még érdekel a téma, azoknak ajánlanám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...