2011. márc. 18.

Nalini Singh - Vonzódás

The psy/changeling series 1. 

Nalini Singh már az Angyali vadász sorozatával belopta magát a szívembe, és íme a másik sorozata szintén megdobogtatta a szívem és birizgálta a fantáziám.

Szintén egy modern világ, olyannyira, hogy ugrunk az időben is, jó néhány évet 2079-be. Egymás mellett a gépesített világ és a természet egy sci-fi szerű történetben, amely épp csak annyira science fiction, hogy a mentál faj élethű és hiteles legyen.

„Egy világ – két faj – állandó küzdelem” hirdeti a borító. Az érzéketlen, szinte emberi gépezetek, a mentálok és az ösztönös, összetartó alakváltó csoportok. Szinte egymás ellentétei, akik nehezen tudják megérteni a másikat. Az egyik felsőbbrendűnek hiszi magát mindenkinél, míg a másik talán okosabb, mint bárki más, pedig bennük még ott él az állat és állandóan küzd, hogy a felszínre törjön.
Amikor olvastam a könyv első sorait, mikor megtudtam kik is a mentálok és hogyan ölik ki a fiatalokból az Elcsendesítés során az érzelmeket, rögtön egy film jutott eszembe. Equilibrium - Gyilkos nyugalom Christian Bale főszereplésével. Így a film után, amiben szintén érzelem nélkül éltek az emberek és a főszereplő lázadt fel és kezdett el újra érezni, már nem volt olyan nehéz elképzelnem a mentálokat.

A fülszöveg tökéletesen elmondja a lényeget:
„Sascha Duncan mentál. Mint fajának minden képviselőre, ő is különleges mentális képességekkel rendelkezik és minden érzelmet, érzést száműzött az életéből. Sascha azonban más, mint népe többi tagja, és ezt a hibáját rejtegetnie kell.
Lucas Hunter alakváltó. Egyszerre ember és leopárd; az ösztönei, érzelmei és falkája iránti szeretet vezérli.
A két faj eddig békében élt egymás mellett, most azonban háború fenyeget: egy mentál sorozatgyilkos szedi áldozatait az alakváltó nők között. Lucas meg akarja találni a tettest, és ehhez Saschán keresztül szeretné megismerni az ellenség féltve őrzött titkait.”

Látszólag egy egyszerű üzleti kapcsolat alakulna ki egy mentál vállalkozó család és a DarkRiver falka között, de mindenkinek további tervei is vannak ezzel az újszerű és szokatlan üzlettel. Egyik a gyilkos után kutat, a másik pedig „tanulmányozni” akarja az alsóbbrendűnek tekintett fajt. Így egy bizalmatlan kerülgetés veszi kezdetét, melynek gyümölcse egy mély szerelem.

Hihetetlenül tetszett a felépített világ, ahogy az írónő tudta keverni a szinte mátrixszerű elemeket, a mentálhálót és magát a ridegséget, gépiességet, teljes érzelemmentességet, amit a mentál faj képvisel, az alakváltók természethez kötöttségével és ösztönösségével. Míg egyik percben egy csillagos égboltot láttam magam körül, ahol próbáltam elképzelni az információ áramlását, addig a másik pillanatban már egy erdő közepén vagyunk egy fán lévő házikóban és égeti a bőröm a másik érintése. A hűvös távolságtartás ellentéteként rögtön jelen van a nyugalmat és egyben izgalmat nyújtó közelség, simogatás.

Már elég régóta tudom magamról, hogy az alakváltók számomra igazi vonzóerők, minden mennyiségben képes lennék róluk olvasni, annyira szeretem a természetüket. Most a leopárdokon van a sor. Nem mondom, hogy teljesen ismeretlenek számomra (végül is ott van Anita Blake leopárdjai), de mondjuk úgy, több időt töltöttem a farkasok társaságában. A különbség pedig csak hangyányi. Olvadoztam azon jelenetektől, mikor a kis pihe-puha leopárdkölykök játszottak Saschaval. Én is szívesen dögönyöztem volna őket.

Alakváltóhoz híven, mi több, mint falkavezér Lucas már egy jól megszokott birtokló, irányító hím. Minden megszokott tulajdonságot hordoz, amit szinte már elvárok. Sascha pedig az a nő, akit ugyan nem kell félteni, mert méltó párja lehet egy alfának, de mégis meg kell értetni vele, hogy mennyivel több minden lakozik benne, mint képzelné magáról. Meg kell ismertetni egy új világgal, ahová ő is tartozhat.

A könyv elejétől a végéig árasztja az erotikus hangulatot, ugyanúgy, mint az Angyalvér. Az elején bizalmatlanul kerülgetik egymást, Lucas minden mondatával provokálja az elvben érzéketlen lányt. Majd jönnek a hihetetlen „álmok”. A végéig pedig egy násztánc zajlik le a szemünk előtt, amit már csak Saschanak kell elfogadnia és új családra lel, párra és örök boldogságra.

Most nincs látványos harc, záró nagy jelenet. Itt inkább az elmének van hatalma és agyban zajlanak le a döntő jászmák. Amikhez azért kell egy kis képzelőerő, hogy igazán élvezni tudjuk. A gyilkos kiléte nem túl megdöbbentő. Ahogy egy barátnőm mondaná „nem véletlenül bukkannak fel emberek egy történetben”.

Mivel egy leopárdfalka áll a történet középpontjában, mégpedig a DarkRiver, így már most megismerünk jó néhány falkatagot. Egy kedves gyógyító nőt, Tamsynt és férjét, Nate-et, a fiaikról nem is beszélve. Egy fiatal lehetséges alfát, Kitet. Az őrszemeket Doriant, Vaughnt, Mercyt, Clayt. Ők a későbbi kötetek szereplői. Mindenki egy picit más, más problémákkal, mégis egy egészt alkotnak. Legjobban Dorian keltette fel a kíváncsiságom, de bárki történetét örömmel fogom olvasni.
Azért nem csak leopárdok vannak a történetben, akadt néhány jelenet a farkasoknak is. Hawke, a SnowDancer-ek alfája egy elég szimpi alak. És közülük is akad majd későbbi főszereplő.

Hogy valami rosszat is mondjak a könyvről - nem mintha lenne -, de egy picit zavart, hogy nem Mr. Hunter és Ms/Mrs. Duncan olvasható, hanem Hunter úr és Duncan asszony. Ennyire azért nem kell magyarosítani. Nekem ez zavaró, de ha csak ennyi baja van egy könyvnek, akkor szinte nem is érdemes említeni ezt az apróságot.

Egyszóval a könyv fantasztikus. Nem sorolnám én a szerelmes kötetek közé. Egyszerűen nekem ez a stílus már magában alkot egy külön besorolást, amit nehezen nevezek meg. Egy erotikától (nem feltétlenül csak a szexet jelenti) túlfűtött, modern, játékos románc. Egy csipetnyi Neo-s mátrixszal és falkahangulattal. Őszintén Singh nagyon jól párosította a kettőt.

Egy új könyves zeneszámmal is bővültem. A könyv olvasása közben egyetlen egy dal szólt, mégpedig Robert Skoro In line c. száma. Szerintem nagyon illik magához a világhoz és én leginkább a mentálokhoz kapcsolnám. Ha valakinek ismerős, talán hallotta a Vampire Diaries sorozatban. 


A könyvet köszönöm az Egmont kiadónak.

5 pont


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...