2011. jan. 30.

Nicola Morgan - Látlak...


Megkezdtem az olvasást a Pongrác kiadós nyereményjátékokon nyert könyveim sorában. Meglepően gördülékenyen olvastam végig, azt mondhatom, hogy kamaszkönyv ide vagy oda, tetszett. 

Valaki követi Cat McPhersont. Talán egy fiatal skizofrén? Vagy egy visszavonult, hóbortos tudós? Esetleg Cat volt barátja? Netán egy idegen? Akárki is az, tudja, hogy Cat retteg a rovaroktól. És ezt ki is használja, hogy megfélemlítse a lányt. Cat pedig könnyű préda, hiszen szinte mindent elárult magáról azon a közösségi oldalon, amelyről a szülei letiltották. A lány, bár tehetséges sportoló, nehezen viseli a kötelezettségekkel járó feszültséget. Ám eljön a pillanat, amikor az életéért kell futnia...

Ha egy könyvesboltban forgatnám először a könyvet, hiányolnám a fülszöveget, hogy miről is szól, mert a könyv hátoldala ajánlókkal van tele, ami leginkább azt boncolgatja, hogy a könyv milyen okosságokat juttathat a fiatalok eszébe az internethasználat veszélyeivel kapcsolatban. Talán túlságosan is erre lettek kiélezve a választott írások, mert lehet kevésbé kelti ez fel egy fiatal érdeklődését. Viszont, ha azt írnánk rá, hogy fiataloknak szóló "thriller", már lehet jobban felcsillanna a szemük. Persze ezt nem kell túl komolyan venni, semmi extra félelmet keltő dolgok nincsenek benne, nem ijesztget, de talán nyugtalanságot kelt és már mindenkiben veszélyt észlelsz.
Az interneten azonban már megtaláljuk a fülszöveget, amit elég jól felvázolja a helyzetet.

Míg a könyv első fele bemutatja Catriona életét, kemény munkáját a sportban és az ebből adódó nehézségeit, meghintve a nyugtalansággal, hogy úgy érzed valaki mindig figyel. Nagyobb a hangsúly a rovaroktól való félelmen és egy internetes zaklatáson. De mindezt főhősünk mégis elhessegeti, mert hát az ilyenek vele nem történhetnek meg.
De a könyv második felében bebizonyosodik, hogy mégis és szó szerint az életérért kell futnia. Itt futnak be igazán a szállak, értjük meg az eddig meglesett pillanatokat, ismerjük meg igazán, hogy ki kicsoda és hogy kapcsolódnak egymáshoz.

Catben egyrészről megtaláljuk egy átlagos tini felfogásait a barátokról, az internet csodáiról, a szabályok megszegéséről. Viszont a sport miatt néha egész felnőttesen tud viselkedni, van kitartása és néha gondolkodik is. A versenyszellemről és a győzni akarásról nem is beszélve.

Semmi kamaszos/nem kamaszos dolog nem idegesített, igaz azért nem mindig ugrottam ki a bőrömből izgalmamban, de gyorsan haladtam vele.
Őszintén nekem a könyv második fele tetszett jobban, mikor szépen felvonultattuk a szereplőket, és kicsit jobban beleláthattunk a múltjukba és rájöttünk, hogy akire kellett volna nem is figyeltünk igazán. Tetszett, hogy szinte mindenki kapcsolódik valakihez és így szép kis hálózat alakult ki a szereplők között. Na meg hát a végén volt az igazi üldözés. És a befejezés, az utolsó oldalak külön tetszettek, pedig nem egy felhőtlenül boldog jelenet volt.

Simán adnám egy fiatal kezébe, nyugodtan olvassa csak el. Még várok 10 évet és akár az unokaöcsém is megkaphatja. Anya úgyis mindig azt mondja, ma már minden olyan drága, így mindent meg kell őrizni a következő generációnak. 

4 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...