2010. ápr. 2.

Erato - Antológia

Egytől egyig magyar írók novellái, mégpedig díjnyertes novellák. Így olvasás után elgondolkozom, milyenek lehettek azok, akik nem nyertek....

Hát tudom, lehet velem van a baj, de én a többséget nem találtam igazán erotikusnak. Néhánynak jó volt az alaptörténete, abban viszont az erotika volt kevés, vagy szinte nem is volt, másikat túl parasztosnak találtam.

Megkérdőjelezem én azt a 18-as karikát, ami a könyv hátulján van. 2007-ben még nem voltak erotikus-vámpíros történetek (legalábbis nem ennyi), tehát nem tudták, mit is bír a magyar olvasó. Szóval azokhoz képest ezek piték voltak.

I.

Esővágy
Első novellát kellemesnek találtam. Kellőképpen mágikus alapötlet, szimpatikus szereplők, megfelelő erotika, szenvedély.
Egy szűz papnő és egy varázsló története. A cím nagyon találó, a papnők azért élnek, hogy vágyuk beteljesedésével esőt és jó termést hozzanak az embereknek. Ezüstnek először egy erőszakos varázslót választanak párjául. Hiába ő erőben a leghatalmasabb, ha nem passzolnak össze. Helyette Táncos mellett teljesíti be a feladatát.

Kaland a szerelemmel

Így a többihez hasonlítva, már nincs is panaszom rá. Valamiért Csongor és Tünde jutott mindig eszembe. Árgyélus, Balga, Bözske és az idegen lányok a főszereplők.
A lányok Árgyélust használják arra, hogy tojásokat toljanak és gyereket hozzanak a világra. Az úrfit elcsábítja egy lány és nem is veszi észre, mire is akarják használni. Elveszik az élvezetekbe, de jön Balga és megmenti.

Mielőtt a nap felkel

Történelmi novella, régebbi korban játszódik. A királyt akarják megölni cselszövéssel. A király szajha nővére, annak szeretője, akitől a lány ugyan undorodik, de felhasználja. Végül bekapcsolódik a történetbe a király egyetlen lánya. A húg és a lány lesznek egymáséi, de szomorú véget ér.
Hát itt nem láttam az erotikát, de a történet maga nem volt rossz.

Rókacsapda
Megint találó cím. Róka egy rabló, utazó. Meglát egy lányt és elhatározza kell neki, elcsábítja egy éjszakára és továbbáll. Az egész történet a lány megtévesztéséről szól, hogy csalja egy üres házba.
Igazából nem igazán jött be. Róka és barátja elég nagy parasztok voltak, ahogy beszéltek.
A végére azért vicces volt, hogy a lány igazából tudta mi a célja Rókának és hagyta becsapatni magát, szóval az ártatlan lányka nagyon nem ártatlan.


II.

Dalvarázs
Az események elbeszélésének sorrendje, nézőpontok váltakozása érdekes volt, de tetszett. Ahogy szép lassan összeállt a kép.
Erotikába már az elején belecsap, és szép lassan adagolja az jeleneteket, ami igazából egyetlen jelenet.
Egy dolog zavart és tudom ez az én hibám, de annyira nem tetszenek a magyar nevek. András, Gábor, Zsolt, Tibi és Anikó.
Varázs pedig tényleg a dalban van, a szövegben, a zenében.

Az átok
Hát nem tudom nekem olyasmi jött le, mintha egy vénasszony (na jó még csak negyvenes) szétteszi a lábát, mert gyereket akar, persze nem a férjétől. A nő stílusa miatt nem tetszett. Semmi szép nem volt benne.

Testközelben
Na jó ez nem volt olyan rossz. A srác a lány illata lesz egy kívánság beteljesüléseként. A srác kedves volt, de néha már túl nyálas.

Kallódó élvezetek
Hát.... ez most komoly.
Pornókazettából kijött emberek szeretkeznek az áruház bútorosztályán. A biztonsági őr látja és nem hiszi, amit lát, és neki se hisznek. De ő lassan rájön a rejtélyre és a végére más ember lesz.


III.

Nyolc négyzetméter a világ
Beszélő gépek, különleges szenzorok...
Nagyon futurisztikus, gépesített, de mégis kacagtató. A fürdőkád először féltékeny a gazdája nőjére, majd beleszeret a nőbe. A tévé féltékeny.
Vicces szóhasználatok voltak benne, a végére már egész megkedveltem. De azért jesszus....

Betanított
Sajnálom, de 5 oldal után feladtam. Valami gépi algoritmusról szólt az az 5 oldal.

Mélyebb rétegekMegint az "érdekes" kategóriába tartozó novella. Az emberek már szinte nem is emberek. Különböző szkineket, alakokat tudnak magukra ölteni. A két srác pedig nagy kitörésre készül. Közben az egyik összejön egy hibbant csajjal.
Szörnyű...

Szerezz energiát!
Na a végére találtak egy egész jót. Tetszett, pedig már csak a legrosszabbra számítottam.
Valahogy nem zavart, hogy egy űrhajón vannak, már majdnem a halál közelében, ahol egy szépfiúnak kell lefektetnie egy idegen lényt, hogy az orgazmusukból energia szülessen. A lény kétnemű volt, és igazán szimpatikus. Sőt mindkét főszereplő kedvelhető figura.
Nem problémázok vele, tetszett.

Összességében az első és utolsó novellával elégedett vagyok, közte találtam elfogadhatókat, valamiért megnevettetek vagy aranyosabbak voltak. De a legtöbb elég lapos volt.


3 pont

2 megjegyzés:

  1. Neked azért nem jön be egy novella, mert nem makulátlan a szereplők beszédstílusa? Érdekes megközelítés...

    Egyébként mi a baj a magyar nevekkel? Szerintem így sokkal hitelesebb a novella, mintha valami amerikai városban játszódna.

    Ha jól látom, az Átok című novella nem esett le neked. Olvasd el még egyszer, és gondolkodj rajta kicsit :)

    Amúgy megkérdezhetem, mennyi idős vagy? Csak a statisztika kedvéért.

    VálaszTörlés
  2. 21 éves vagyok.

    Gondolom a beszédstílus a parasztosra vonatkozik.
    Nem azért nem jött be, mert alsóbb osztályt képviseltek a szereplők és ez meglátszott a beszédükön, hanem mert unalmas volt. Az egyik szinte állandóan részeg volt, Róka meg csűri csavarja a hazugságait a fiataloknak és hát nem láttam benne az izgalmat.

    Magyar nevek. Sajnálom, de én kicsit úgy vagyok a magyar írók történetével mint mások a magyar filmekkel, sorozatokkal. Kevésbé kedvelem őket, mert magyarok. Ez persze az én hibám ugye, de ez van. Nem tetszenek a magyar nevek, ennyi.
    Nem olvastam túl sok magyar könyvet, és hát nem vagyok hozzászokva, amit meg mégis olvastam nem volt túl nagy élmény.

    Átok. Szívesen várom észrevételeidet, de biztos nem szentelek még több időt neki. Leírni meg nem fogom, hogy mi is volt a pontos történet, szerintem megértettem én azt, hacsak nem valami nagyon-nagyon rejtett mondanivalót akart még elmondani. Amiben persze nem mélyültem el, mert nem tetszett.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...