2009. jún. 23.

L.K. Hamilton - Anita Blake

Anita Blake, a vámpírvadász………Hallottál már róla?
Ha igen , én máris szeretlek.

Sajnos az ismerőseim közül nem olvassa/olvasta még senki. Én is csak március óta vagyok nagy rajongó. Ekkor kezdtem el olvasni az első kötetet a Bűnös vágyakat. Azóta is rendíthetetlenül fogyasztom a köteteket. Már túlvagyok a 11. köteten.

Ez egy fantasy sorozat Laurell K. Hamilton tollából. Egy emberi világban játszódó mégis a szörnyek oldalát bemutató történet. Mert szörnyek márpedig vannak, ha hiszed, ha nem. Találkozhatunk vámpírokkal, alakváltó likantrópokkal. Azok közül is van vérfarkas, vérleopárd, vérhiéna, hattyú, patkány, kígyó, oroszlán…….. sorolhatnám majdnem az összes állatfajt. Vannak boszorkányok, parák, halandó szolgák, lámiák.

Ebben a világban ezeket lényeket ismerik az emberek, együtt élnek. Állampolgári jogaik vannak. A likantrópokat se szabadna diszkriminálni, de mégis megteszik. Mert ugye ki örülne, ha a doktorbácsi, havonta kiszőrösödne. Pedig a likantrópiát csak állati alakban lehet terjeszteni.

A vámpírok itt se bírják a napot, szóval mindenkinek van nappali alvóhelye, meg persze koporsója. Ezt új kell elképzelni, hogy ha feljönnek az első napsugarak, a vámpírokat elhagyja az élet és szó szerint meghalnak estig ott ahol vannak. A keresztel és szenteltvízzel se barátságos a viszonyuk, szóva,l ha vámpír vagy érdemes óvakodni tőle. Lehetnek különleges képességeik. pl. Jean-Claude tud a vágyból is táplálkozni, mások félelemből. Ja én persze vért isznak, mi mást. Nem feltétlenül kell embernek lenni a tápláléknak. Jó a likantróp is ha ad a véréből. A mestervámpírnak pedig lehet hívóállata, valamelyik likantróp faj. Akkor meg a kaja meg van oldva. Csettintesz és már házhoz is jön a kaja. Továbbá képesek az embert megbűvölni, szóval kerüld a vámpírok pillantását. Mert még egyszer azon kapod magad, hogy rohansz hozzá, ha neki épp olyan kedve támad. Persze mindenki baromira gyorsan gyógyul és mondhatni halhatatlanok. Ami helyesbítésekkel igaz is. Ha elkerülöd az ezüst golyót és Anitát vagy legalábbis nem vagy ellenség, szép kis kort megélhetsz.

Főszerepben Anita Blake, hivatásos nekromanta és halottkeltő, mellékállásban rendőrségi szörnyszakértő, a végére már rendőrbírói minősítést is kap. Elég sokoldalú, belevaló, tökös csaj. Némi hátulütővel. Vonza a bajt, mint a mágnes. Jobb esetben előbb beszél, rosszabb esetben előbb lő, mint gondolkozna. Sokan szeretnék kivonna a forgalomból, de Anitát nem könnyű megölni. Nem is olyan emberi, mint gondolnátok. A történetekben egyre több képességet, segítőt, szövetségest és persze szeretőt gyűjt maga mellé. Pedig ő jó kereszténynek és elsősorban erkölcsös jókislánynak mondja magát. A helyzet azonban megváltozik, ahogy az erkölcsök is. A szeretők számát már nehéz fejben tartani. De annyit elárulhatok, ebben a sorozatban vannak a legjobb pasik a világon.

Anita egy pöttöm nőcike, eléggé nagy cickókkal. Ellenség vagy barát mind szeretné ágyában tudni. A 6. kötetig serényen ellenáll minden kísértésnek, de a 10. kötettől elszabadulnak a vágyak. Mondjuk ehhez kell az „arduer” is.

Ha még nem mondtam volna, a különös világgal jár együtt egy egyedi szókincs is, melyet csak a kör tagjai értenek. És büszkén mondhatom én értem.
Szóval, ha szeretnéd tudni mi vagy ki az a „pomme de sang”, „Ulfic”, „munin”, „wicca”, „triumvirátus” akkor ajánlom figyelmedbe a sorozatot.
Persze, ha nagyon kíváncsiak vagytok én is elmondhatom egyszer.

A kötetek címei szerintem nagyon jók, igazán találóak, figyelemfelkeltőek. Továbbá, aki olvasta őket, az tudja, hogy ezek egyben a könyvben szereplő klubok, kocsmák, szórakozóhelyek nevei is. Szerintem ez nagyon ötletes. A borítókról meg nem is beszélve. Engem megnyertek.

1. Bűnös vágyak
2. Nevető holttest
3. A Kárhozottak cirkusza
4. Telihold kávézó
5. Véres Csontok
6. Gyilkos tánc
7. Égő áldozatok
8. Sápadt Hold
9. Obszidián Pillangó
10. Leláncolt Nárcisszusz I-II. kötet
11. Égkék Bűnök
12. Lidérces álmok I-II. kötet
13. Haláltánc
14. Harlekin

Elmondhatom, hogy egy igazi rajondó lettem, régi ismerősökként köszöntöm a szereplőket egy kis kihagyás után, mikor egy új kötetbe kezdek. Velük sírok, dühöngök, vagy éppen miattuk, mert Richard nagyon rosszkor tud, nagyon dühös lenni, és akkor a legkibírhatatlanabb és egyben a legellenálhatatlanabb. Nagyon szexi, igaz akkor durva beszólásai vannak.

Igazából erős idegzetűeknek ajánlottak a könyvek. Mivel a gyilkosságok véresek, néha Anitát is látogatja ilyenkor a róka. Nem ritka a szétdarabolt hulla. De ha ezeket kibírod, akkor már csak kellemes szórakozással fogadod Anita provokáló, durva beszólásait. Néha nagyon paraszt, tapló tud lenni. De hát ő Anita Blake, más tollával élve:

„Anita Blake szúr, mint a kihegyezett karó, és kemény, mint egy ezüst pisztolygolyó.”


Kedvcsinálónak ennyit. Biztos vagyok benne, hogy még sokat fogtok olvasni róluk. A pasikat is később szándékozom bemutatni. Oh jaj nekem, annyi minden mondani valóm lenne. Ígérhetek majd idézeteket is. Csak a legjobbakat.

Jaj a lényeget elfelejtettem. Hogy miket is olvashatsz benne. Na szóval szinte minden kötetben Anita bekapcsolódik egy rendőrségi nyomozásba, aminek az elkövetője valószínű, hogy természetfeletti lény. Ez egy szál. Közbe pedig Anita zűrökbe keveredik és persze megkörnyékezik a pasik is. Szóval egy szerelmi szál is van.. mi az, hogy egy, minél tovább olvasod annál több van. Anitáról továbbá azt kell tudni, hogy ha valakit a barátjának tekint, akkor azt minden áron megvédi. És hát a barátokat bizony megtalálja a baj. Szóval Anitának mindig van dolga, valaki mindig ki akarja nyírni és a szerelmi élete már tiszta káosz. Csak, hogy néhány pasit soroljak: Jean-Claude, Richard, Micah, Asher, Nathaniel, Jason, Damian. Kb. ők a legfontosabbak. Persze szép fokozatosan kerülnek elő az újabb szereplők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...