2013. jún. 15.

Sylvain Reynard - Pokoli erény

Kiadó: Pioneer Books, 2013
Oldalszám: 512
Ár: 3990 Ft
Gabriel #1


A Gabriel's Inferno az én látóterembe is bekerült anno és egy sóhaj kíséretében búcsúztam tőle egészen addig, míg ki nem derült, hogy a Pioneer Books gondozásába kerül. Első pillanatban kissé furcsa volt, hogy a finom női regények egyik kiadója vásárolta meg a jogokat, de olvasva már egyáltalán nem érzem, hogy nagyon kilógna a sorból, hiszen erotikus könyvként nagyon idézőjelesen kezelhető. Valóban inkább "...történet egy férfi megváltásáról és egy fiatal nő szexuális ébredéséről".
A történet:
Gabriel Emerson professzor nappal Danténak, éjszaka pedig a csábítás művészetének a specialistája. Mivel biztos benne, hogy már elnyerte a helyét a Pokol alsóbb bugyraiban, régen lemondott a megváltásról, s értelmetlennek találja, hogy megfossza magát az élet örömteli bűneitől. És hogy minden vágyát kielégítse, beveti közismerten jó megjelenését és kifinomult csáberejét. Ám amikor a hallgatói között feltűnik az okos, csinos és ártatlan Julia Mitchell, akinek fájdalmasan ismerős angyalszemei vannak, minden korábbi cinikus meggyőződése megkérdőjeleződik.
A lány titokzatos bája, visszahúzódó szépsége és veleszületett jósága a végletekig bosszantja a férfi öntelt énjét, ugyanakkor mérhetetlen vonzalmat is ébreszt benne. Pedig jól tudja, hogy számára Julia tiltott gyümölcs. A lány iránti vonzódása és kettejük rejtélyes kapcsolata azonban nemcsak a karrierjét veszélyezteti, hanem olyan útra tereli, ahol elkerülhetetlen a múlt és a jelen összecsapása.
Gondolatok:
Az első sorok elrepítenek minket a Torontói Egyetem egyik előadó termébe, ahol a Dante szakértő Emerson professzor kissé felpaprikázott hangulatban követel választ egyik hallgatójától, azonban Miss Mitchell láthatóan csak testben van jelen az előadáson, így azonnal rossz pontot szerez az egyetem igencsak szexi, de nehéz természetű tanáránál. A sors pedig úgy akarja, hogy Julia, aki "maga volt a megtestesült szerencsétlenség, az aggodalom netovábbja" és a látványosan jómódú, olykor kegyetlenül őszinte férfi újbóli találkozások sorának nézzenek elébe, amelyek úgy tűnt egyre közelebb viszik őket egy tanár-diák viszony kibontakozásához.

Ekkor még - mivel Julia hallgatásba burkolózik - két ismeretlen pillanat szülte, súrlódásoktól cseppet sem mentes találkozóinak vagyunk szemtanúi. Egy vonzó, de kissé arrogáns seggfej és egy visszahúzódó lány bosszantja és egyben vonzza is egymást. Hol mókás, hol kínos eseményeken keresztül ismerjük meg a felszínt és leszünk kíváncsiak a sötétségre.

Majd egy alkoholmámorban töltött éjszaka után, amikor is a kedvesen részeg Gabriel Emersont Julia hazatámogatja, minden megváltozik... Rossz az, aki rosszra gondol, mert az addig szűziesen viselkedő Juliaról nem varázsolják le a bugyit, hogy a történet erotikus ágyjelenetekkel tarkított huncut könyvé váljon. Helyette egy felismerés szinte teljes személyiségcserét vált ki az "bukott angyalból" és a fantáziám megmozgató történet átcsap egy eszményi szerelmes regénybe, ahol egy - szinte már túl - idealizált romantikus kapcsolat kel életre.

A két ismeretlen már nem ismeretlen, hiszen amit az olvasó már eddig is tudott, az Gabriel számára is világossá válik, vagyis felismeri azt a lány, aki 6 évvel ezelőtt megváltoztatta. Akkor a férfi életét egy "angyal" megmentette, a lány pedig álmodozó szerelmessé vált. Eddig mindketten egy eszményképet dédelgettek, egy álmot a gyümölcsösben, most azonban a valósággal kell szembesülniük. El tudják fogadni egymás valódi énjét? Vagyis Julia el tudja fogadni Gabriel múltját? Négyszáz oldal áll a férfi rendelkezésére, hogy bocsánatért esedezzen, megvallja bűneit és testileg és lelkileg is közel kerüljön a lányhoz. Teszi ezt úgy, hogy az nagyképűségét pillanatok alatt cseréli figyelemre, gondoskodásra, tiszteletre. Beéri pusztán a lány közelségével a szex helyett, meg sem próbálja sürgetni szűz kedvesét, aki bizony néha felhúzná a nyúlcipőt.

Hát igen Julia Mitcell egy újabb őstehetség, aki nagy eséllyel ölni tudja az olvasó idegeit, egyrészt gondolkodásmódjával, világszemléletével, másrészt rendkívül szerény és igencsak érzékeny, érzelmes természetével. Jómagam nem álltam oly mértékben hadilábon vele, hogy falhoz akarjam csapni a könyvet miatta, de olykor-olykor azért morgolódtam. Mindenesetre Gabriel az ő angyalát a tenyerén akarja hordozni, legalábbis arra a rövid időre, amíg szerinte el nem hagyja őt a bűnei miatt.

Az, hogy Gabriel Dante szakértő, nem csak mellékes apróság, hiszen valóban végig jelen van Dante és Beatrice kapcsolatának, a vágynak és a szerelemnek a boncolgatása, mellettük/miattuk pedig a bűn is visszatérő téma, ami nem is lenne baj, ha nem egy egyszerű emberi tettsorozat lenne végletekig eltúlozva, apránként adagolva.

Nem teljesen kétszemélyes történet, hiszen Gabriel és Julia családja is belefolyik a eseményekbe, akad néhány barát és ellenség is, mégis többnyire a kapcsolat alakulását követjük nyomon, így mozgalmas történeti szálra nem lehet számítani. Van tehát az olvasónak bőven mi felett szemet hunyni, de ha meg tudja tenni, akkor egy érzelmes regény kerülhet a kezei közé, amely a borító fülledtségével ellentétben nem kifejezetten erotikus könyv, bár a végére egyre érzékibb és az intim együttlétnek is megadják a módját, bár a könyvre jellemző túlzástól nem lesz mentes, mégis a beteljesedés a tetőpont és lezárása a történetnek, ami nyugodtan lehetett volna önálló regény, de nem az... Mindenesetre a könyv minden hibája ellenére vagyok annyira romantikus alkat, hogy egy négyessel nyugodtan értékeljem, pedig néha már nekem is szirupos volt.


5 megjegyzés:

  1. le lehet tölteni eyt a könyvet???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lennék meglepve, ha valahol eldugva fenn lenne, de ebben nem tudok segítségedre lenni.

      Törlés
  2. a második és harmadik részét olvastad már???Nálam ez a könyv a legjobb, én nagyon szeretem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, még nem olvastam. Úgy hallottam nyárra várható a folytatás, szerintem gyorsan lecsapok majd rá. :)

      Törlés
    2. Mikor lesz filmesitve?

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...