2013. ápr. 22.

Tiffany Reisz - A szirén

Kiadó: Egmont, 2013
Oldalszám: 486
Ár: 3999 Ft
"Tudom, hogy sokak szerint az erotikus könyv egyenlő azzal, hogy egy romantikus regényben sok szex van. De nem egyenlő. Ha az erotika bárminek is az alfaja, akkor a horroré. 
- A horroré? Komolyan?
- A romantika nem más, mint szex és szerelem. Az erotika szex és félem."


Eredendő  bűnösök #1

Mikor megláttam, hogy az Egmont kiadó is jelentkezik egy igen erotikusnak tűnő sorozattal, rögtön kíváncsi lettem. Azonban jobban izgatott a könyvnél, hogy a kiadó milyen tartalmi minőségű sztorit halászott ki a tengerből. Bizakodó voltam, hiszen a hasonlóan erotikusabb vonulatot képviselő pararománc szerzők közül abszolút kiemelkedőket hoztak el számunkra és szerencsére azt kell mondjam, hogy A szirén sem a tucat könyvek egyike. Határozottan formabontónak tartom az erotikus regények között és bizony Mr. Grey BDSM tudománya csak előjáték Nora Sutherlinnak és társaságának.

A fülszöveg:
Ez a világ a férfiaké, de egy nő van legfelül.

Nora Sutherlin erotikus regényeiről híres és hírhedt – és van egy titka, amelyet túl sokan tudnak ahhoz, hogy ne kerüljön napvilágra. Nora legújabb kézirata más, mint az eddigiek: komolyabb, mélyebb, személyesebb – és Nora biztos benne, hogy meghozza számára az áttörést… De vajon lehet-e együtt dolgozni a kimért, karót nyelt angol szerkesztővel, Zachary Eastonnal? Hiszen ő mondja ki az utolsó szót, de maximalizmusa felháborítja Norát. Zach-et Nora szabados életmódja kergeti az őrületbe – és a tény, hogy egyre inkább vonzódik ehhez a nyílt, mégis titokzatos nőhöz.
Nora azt hitte, mindent tud arról, milyen, amikor az ember a saját határait feszegeti. De abban a világban, ahol a szenvedély maga a fájdalom, soha semmi sem ilyen egyszerű.
Ki lehet az a férfi, aki öt év távlatából is irányítani képes a nő minden gondolatát? És egyáltalán: ki is Nora Sutherlin valójában? Képes lesz-e valaha önmagának megválaszolni ezt a kérdést?
Azt már lehet tényként kezelni, hogy aki az erotikus irodalom híve, annak mostanság bőven akad olvasmány, de azt még nem állíthatnánk, hogy a műfaj a változatosságával is gyönyörködtetne. A szirén azonban bizonyítja, hogy...
  • ... nyugodtan el lehet térni a sablontól. Tehát, aki Zack és Nora szexcsatáira gondolt a fülszöveget olvasva, az felejtse el.  A könyv nem egy ágyban döngetős, viharos, szenvedélyes kapcsolatról szól.
  •  ... részletes szexleírás nélkül is lehet jó, sőt jobb erotikus könyvet írni.
    "Az erotikus regényben az író soha nem akarja, hogy a szereplői fizikailag túlságosan jól körvonalazottak legyenek. Így az olvasó használhatja a saját fantáziáját, a saját félelmeit. Az erotika az író és az olvasó közös  munkája."
    Kapunk ugyan papírra vetetett rövid emlékképeket, forró előjátékot és csurran-cseppen befejezett aktus is, de nem szinte minden oldalon és nem oldalakon keresztül, szájbarágosan a "ki mit dugott hová - istenem, mennyire jó" módon. A jelenetek szenvedélyesek, olykor nyersek, néhol már-már felháborítóak, de akkor is jól megírtak és szinte kivétel nélkül érzelemmel teliek, hiszen itt az érzelmek, az erő, a hatalom és bizony nem ritkán a fájdalom dominál.

  • ... lehet és érdemes több szereplővel játszani, akiknek nem kötelező jellemtelennek lenniük.

    Nora és Zack

    Nora Sutherlin kétségtelenül egy magabiztos, kacér és lehengerlően szégyentelen egyéniség. Szolgaságra nevelték és Úrnővé tette magát, azaz hírhedt Dominaként (Domme) dolgozik, így személyes tapasztalatból merít erotikus regényeihez. Ennek ellenére nem kell félni, hogy korbáccsal a kezében tölti a könyv minden percét, sőt... mindazonáltal, bárhogy is nézzük exkluzív kurva, akit azért fizetnek a gazdagok ügyfelek, hogy uralma alá hajtsa és a fájdalommal szabadítsa fel őket. Álma azonban, hogy szennyíróból igényes szerzővé váljon, némi harc után ebben nyújt neki segítséget Zackary Easton, az első látásra merev, keménykezű szerkesztő, aki:
    "Nora figyelte, ahogy Zack bámul a taxi után, megfordul és besétál az épületbe. Milyen csodálatos emberi roncs!"
    Kissé túlzásnak érzem ugyan roncsnak nevezni, de tény, hogy a munkába menekülés és maximalizmus mögött rejtett okok állnak, amelyeknek a férfi gondolataiba folyton beférkőző elhagyott feleséghez van köze. A közös munka, - amelyben az olvasó határozottan betekintést nyer egy készülő könyv, az író és szerkesztő közös munkájába - Nora kihívó személyisége, a köztük lobogó vágy, néhány szópárbaj vezeti majd Zacket a feloldozáshoz.

    Nora és Wesley

    Nora Zackkel egy magabiztos nő, zseniális író, azonban hazatérve ott várja őt egy tizenkilenc éves egyetemista, Wesley, aki a történet talán egyetlen - a szó minden értelmében vett - ártatlan karaktere. Kísértés Nora számára, a gyengéd szerelem, a Nora számára félelmetes vanília szex lehetősége. Wes megértő, vágyódó szerelmes, egy őszinte barát, aki több mint barát. Szerintem a legjobb és legszenvedélyesebb jeleneteket produkálták ketten, annak ellenére, hogy még nem jött el az ő idejük, de nagyon remélem, hogy el fog, hiszen Wes az abszolút kedvenc karakter.

    Nora és Soren

    Soren, a nő életében folyamatosan jelen lévő nagy szerelem, az idősebb férfi, aki bevezette a szado-mazo világába, aki 5 éven át készítette fel a szüzessége elvesztésére és az első verésre. Nyakörvet akasztva a nőre tanította meg alárendeltnek lenni, tűrni, szolgálni és mindebben gyönyört és örömet lelni. Nora ugyan megszakította szexuális együttléteiket, azonban a férfitől elszakadni, főleg érzelmileg, még nem tudott. Az alárendelt fél szerepét azonban többnyire maga mögött hagyva, Dominaként is nevet szerzett magának az exkluzív körökben.
    Soren az abszolút Uralkodó, akit gyűlölni kellene, hiszen szerelme kegyetlennek tűnik, szexuális szokásai - főleg a vallásos ember számára - munkájával teljesen összeegyeztethetetlennek és mégis érezni rajta a törődést és a valódi, mély érzéseket. Egy nagy meghajlás az írónő előtt, hogy ezt el tudta érni.

  • ... és legfőképp a BDSM nem gyerekjáték. Az eddig leírtakból is ki kellett már derülni, hogy A szirén nem a Szürke viszonylag romantikus stílusában akar kedvet hozni némi átlagszextől eltérő tevékenységhez. Tiffany Reisz a D/s keményebb oldalát ábrázolja, ahol a szolgának minden élvezet ellenére megreped a bordája, vért fakaszt egy-egy ütés, elveszetté tesz a bekötött szem, a kék-zöld foltok, korbács okozta nyomok pedig alapkövetkezmények. Az Úr hatalma szinte végtelen, a hatalom és erő pedig maga az élvezet.
    "A szado-mazo ugyanannyira pszichológiai, mint fizikai és szexuális jelenség, Zack. Gondolja el, hogy ugyanolyan mélyre hatol egy nő elméjében, mint a testében."

Talán ennyi elég lesz ahhoz, hogy kedvet hozzak, vagy épp elrettentsek, hiszen igyekeztem hangsúlyozni, hogy az eddig olvasható erotikus könyvekhez képest merészebb és provokatívabb. Mellette szól azonban, hogy igényesen papírra vetett történet, amely merészségével, humorával hódít és nem közönséges vulgaritásával borzolja az olvasó idegeit.


2 megjegyzés:

  1. Úgy voltam a könyvvel,amikor vége lett,mint a "Nem vénnek való vidék "című filmmel.Ültem magamban és gondolkodtam,hogy egy rossz könyv/film/ volt,vagy zseniális.Aztán az egyre erősebb érzésem az lett,hogy nagyon jó volt...jó a történet,szinte már sokkoló.A szereplők nagyon jól vannak leírva,jellemezve.Mindig akad egy csavar,amikor már azt gondolnánk,hogy végre megoldódnak a gondok...lenyűgöző,hihetetlen történet és nagyon jó a fordítás!!!!!! Várom a folytatását....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A folyatáson kívül én azt várnám, hogy erotikus irodalomból a többi kiadó is valami különlegeset válogasson ki, ne egymást majmolják a történetek.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...