2011. júl. 31.

Olvasás 7 hete 4.

 Védőbeszéd a szórakoztató irodalom mellett


Mint a blogban megjelent könyvek is tanúsítják, én a szórakoztató irodalmat részesítem előnyben. Ez abból fakadt, hogy az olvasás nekem kikapcsolódás, menekülés a valóságból és a szórakoztató irodalom adja meg azt, hogy olyan világba lépjek be, ahol különleges lények élnek, ahol olyan csaták folynak, amik a valóságban sosem. Ha romantikára vágyom kiválaszthatom a kort és ebből adódóan azt a hősszerelmes férfit is, akire épp vágyom. Tudom, hogy túlzó lesz. Valószínűleg kevésbé valósághű, de megkapom, amire vágyom. Ha már földhözragadt témát akarok, akkor találok olyan női regényeket, amik az élet nagy lépéseit mutatják be, különböző sorsokat, eseményeket, de úgy érzem ilyenkor is el lehet különíteni, mi történhet meg akár velem is, és mi az ami teljesen fikció. 

A szórakoztató irodalom nem jelenti azt, hogy teljes sületlenségek halmazát tegyük az olvasó elé, akit néhány órára elkábítunk. Sok olyan könyv van, ami valós helyezetek vesz górcső alá, és lehet számos része kitaláció, mégis elgondolkoztat minket. Kicsit sokkol, jól az arcodba vág, hogy ilyen is. 

Számos műfaj közül választhatunk, és ezek legtöbbjének az a célja, hogy kikapcsolja az olvasót, pihentesse, megadja neki azt, amit vár és nem feltétlenül akar tanítani. Néha csak erre van szükség, semmi többre. Néhány óra fantáziára, amikor az agyunk nem a hétköznapi problémákon, az előttünk álló feladatokon jár,  hanem amikor pihen.

Úgy érzem a szórakoztató irodalomnak is van értéke, és nem szabad lebecsülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...