2011. febr. 14.

Licia Troisi - Égvilág - Gyilkosok szektája

Égvilág 1.

Már hónapokkal ezelőtt kinéztem magamnak a könyvet. Bár nem tudom hol olvastam először róla, de engem a borító és a fülszöveg rögtön megfogott. Meglepve tapasztaltam, hogy egész hosszú a könyv, bár azért annyira nem bővelkedik akcióban. 

Egy 16 éves lány, Bubhe a főszereplőnk, az ő múltját és jelenét ismerjük meg párhuzamosan. A múltban végigkövetjük első "gyilkosságát", mely által a Gyilkosok szektája jogot formál a lányra, mivel tettével bekerült a Halál Gyermekei közé. Majd látjuk kislányból fiatal nővé érni, száműzetését, küzdelmét az életben maradásért, ahogy találkozik Mesterével és elsajátítja az orgyilkossá válás alapjait. Látjuk imádatát és szerelmét a Mestere iránt, majd a szomorú véget. A jelenben pedig egy pecsét által a tolvaj lány kénytelen az általa gyűlölt és megvetett szekta tagjává válni, hogy életben maradjon. Azonban nem bírják megtörni a lányt, hogy ő is a fanatikus gyilkosok buzgó hitét magára öltse. Lelkét nem kaparintják meg és Lonerin, egy fiatal varázsló személyében szövetségest is talán. Eleinte mindenki a saját érdekeit szem előtt tartva küzd, de talán később, már igazi szövetségesek lesznek, megakadályozva a gonosz újjászületését.

A Gyilkosok szektája Thenaar nevében öl és olyan buzgó hittel imádja és isteni őt, ami már szinte elborzaszt. Dubhe lelkét is próbálják megnyerni, hogy érezze felsőbbrendűnek magát a Veszteseknél, hogy fogadja el a sorsát, mert hogy ő gyilkosnak született. De Dubhe mestere tanítását nem tudja megtagadni, miközben egyre gyakrabban tör felszínre belőle a pecsét által egy vérszomjas őrjöngő szörnyeteg.
Lonerin egy varázsló, akiben tombol a tettvágy és a bosszú, az édesanyja a Gyilkosok szektájának áldozata lett. Most lehetőséget kap, hogy tegyen valamit és megmentse Égvilágot Thenaartól, és a követőitől.

Eleinte nehezen tájoltam be magam hol is vagyok, ki ki ellen harcol, ki az igazi ellenség. Egy régmúlt csata eseményeit meséli, amely talán újraéled a jövőben. 
A könyv említ varázslókat, gnómokat, koboldokat, nimfákat és még egy sárkánnyal is találkozunk, de valahogy ezeknek a fantasy lényeknek a jelenléte elvész a könyv során. Sokszor úgy éreztem, hogy nem is egy fantasy történetben vagyok, csupán csak emberek a főszereplők, akik épp fanatikusan hisznek egy istenben és a hatalomért háborúznak. 
A főszereplőnk egy fiatal lány. De olvasás közben valahogy a kora és a neme is elveszett számomra. Lehetett volna akár fiú és akár 25 éves is. Mikor a múltban jártunk és még csak 8 éves volt, akkor is valahogy olyan kortalannak tűnt.

Romantikus lelkem olvassak bármilyen könyvet, már a legapróbb jelekre is felcsillan, ha esélyt lát egy kis szerelmi szálra. Lonerin feltűnésével meg is történt az a bizonyos csillanás, de igazából a szerelem várat magára, de szerintem majd alakulni fog ám valami. A kis varázslónk már érzi az apróbb jeleket magán. 

Igazából nem szól semmi a könyv ellen, lekötött. Érdekel a folytatás, egész jól beleéltem magam a világba, de körüllenghette volna jobban a fantasy, ha magam elé tudtam volna képzelni a különböző lényeket, vagy ha egyáltalán látványosabban vannak jelen, és ez vonatkozik akár a varázslásra is.
Néhány szereplő fanatizmusa kicsit kiakasztott, elég egy őrült bagázs. A főszereplők kedvelhetők, a történet jó, de csak jó.

4 pont

9 megjegyzés:

  1. Én is belekezdtem ebbe a könyvbe de csak nagyon ez elején járok, ott ahol még nem tudtam "betájolni magam" :) Sajnálom, hogy nem sok romantika van benne, mert én is inkább romantika rajongó vagyok. Lehet kicsit pihentetem a könyvet.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alapszinten, amennyi trilógiát már elolvastam van egy elvem, hogy mindig a második kötetben van a szerelmes rész. Licia Sárkánylány című könyvének második kötetében találrá főhősnőnk az igaz szerelemre.
      Még nem olvastam az égvilágot, de szerintem most is így lesz. Második kötet a lényeg, átlagban, ha szerelmét akarsz. 80%-os esély van rá, hogy tényleg lesz benne szerelem.

      Törlés
  2. De azért egyszer vedd újra a kezedbe, jó volt ez. :) Igazából a klasszikusabb fantasytól én nem várok romantikát, de valamilyen halvány utalással mindenhol megtalálható.

    VálaszTörlés
  3. Ez a könyv, áááá, hihetetlen, nem bírtam lerakni, annyira kevésnek tűnt ez az 500 oldal, nekem letehetetlen könyv volt, nemsoká megyek is megvenni a második részt (Égvilág 2-A két harcosnő) Én csak ajánlani tudom :)

    VálaszTörlés
  4. nekem nagyon bejön, imádom :)

    VálaszTörlés
  5. Nekem is nagyon tetszett. Számomra is letehetetlen volt, imádtam a story-t. A második része nem csak szeptemberben jelenik meg? Én úgy olvastam :/ Még egy könyv aminek muszáj elolvasnom a folytatását. :)) Az én értékelésem 5/5 + egy fél csillag (a levonás azért van, mert néha kicsit nehéz volt követni az eseményeket, de egyébként tökéletes olvasmány)

    VálaszTörlés
  6. Őszintén már elég régóta várom a folytatást, szóval remélem jön mihamarabb.

    VálaszTörlés
  7. Hány éves kortól ajánlott.?:$

    VálaszTörlés
  8. Igazából nem biztos, hogy kellene korhoz kötni, hiszen aki nem bánja, hogy ifjúsági könyvet vesz a kezébe, az is olvashatja. Egyébként meg, azt mondanám, hogy a 14-18(-20) év körülieknek ajánlanám.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...