2010. máj. 1.

Anne McCaffrey - Sárkányröpte

Pern sárkánylovasai I.

Első sárkányos könyvem, de nem az utolsó. Azonnal beleszerettem a sárkányokba és a különleges viszonyba lovas és sárkánya között.

Megdöbbentő, hogy egy 1968 (magyar oldalon '68 van, én mintha '69-et láttam volna az írónő oldalán, de nem is ez a lényeg) kiadott angol könyv, hozzánk csak 2005-ben ér el. De legalább itthon is olvashatjuk.

A könyvre egy fantasy oldal nézegetése során akadtam. Tetszett a borító és már régóta olvastam volna sárkányos könyveket. Gondoltam majd egyszer erre is sor kerül, felvettem hát várólistára. Aztán úgy alakult, hogy napokon belül kivettem a könyvtárból.

A Prológus olvasásakor azért megijedtem. Elkezdett mesélni idegen bolygókról, holdakról. Rőtcsillag, túlnan, szálak... Csak remélni mertem, hogy felfogom, hogy miről is lesz szó, milyen világba csöppenek. De azután gyorsan megnyugodtam.

Pern világát a Rőtcsillag közeledése fenyegeti és akkor szálak hullnak az égből és pusztítanak minden élő szervezetet. Ezért vannak a sárkánylovasok és sárkányaik, akik tűzet okádva felveszik a harcot a szálak ellen. Manapság viszont már az alagokban élő emberekből kiveszett a félelem a szálak és a tisztelet a sárkánylovasok iránt.
F'lar, egy bronz sárkánylovas viszont a hagyományokban hisz és saját megérzéseiben. Sárkányúrnőt keres a születendő sárkánykirálynőnek. Megtalálja Lesszát, a különleges sárkányvérvonalból származó lányt. Lessza határozott, cselszövő kis koszos cselédnek tűnik, de igazából Ruatha alag örököse és bosszút forral. Addig addig ügyeskedik míg eléri célját, de F'lar nagyobb terveket ajánl neki.
Kikel Ramoth, a sárkánykirálynő és Lesszát választja társának. Rögtön különleges kapcsolat alakul ki közöttük. Ramoth párja Mnementh lesz, F'lar bronz sárkánya, és így Lessza és F'lar is egy pár lesznek.
Ezentúl együtt veszik fel a harcot az emberekkel a hagyományok feltámasztásáért és Pern megmentéséért. F'larnak sok bosszúságot okoz Lessza, de így sok véletlen sok-sok új fordulatot hoz. Már nem csak helyek között repülnek a sárkányok, hanem az időben is. A megtörtént és még meg nem történt események a végére értelmet nyernek és már optimistán veszik fel a harcot a 400 fordulat után újra megjelenő szálakkal.

Az egész könyv egy középkori hangulatot áraszt, az életkörülmények, a sárkányok, a hagyományok.
A sárkányok csodálatosak, igaz főleg Ramoth és Mnemeth gondolatait ismerhetjük.
Ramoth mint királynő néha kicsit túl büszke és gőgös, de azért nagyon is szerethető. Mnementh meg a legszebb bronz sárkány és méltó párja a királynőnek.

Lesszát nem minden oldalon találtam olyan szimpatikusnak, viszont bátor és erős, gyorsan vág az esze. Méltó sárkányúrnőnek.
F'lar nagyon szimpi volt, harcos, lovag és lovas. Igazi férfi, középkori harcos vezér.

Mivel szeretem a romantikus szálakat a könyvekben, ezért kicsit, de tényleg csak egy pindurit csalódott voltam. Ugyan Lessza és F'lar egy párt alkottak, az igazi mélyebb érzések csak a végére kerültek egy picit felszínre. Több, izgalmasabb jelenetük lehetett volna együtt. Sokáig csak azt hittem, hogy azért vannak együtt, azért lettek hálótársak, mert Ramoth Mnementhet választotta (vagyis neki sikerült elkapnia) párjául a nászrepülés során. Ami azért igaz is, de közben megszerették egymást a lovasok is.

Nagyon tetszettek a nevek és a kialakított világra jellemző szókincs.
A folytatás kötelező.

4,5 pont

1 megjegyzés:

  1. Nem tudom valami isteni jel lehet, hogy amint befejezem a könyvet, rögtön akcióban van a sorozat?
    Kár hogy most költöttem el az utolsó petákom egy nagy rendelésre.

    Szóval Libri 2+1 akcióban a sorozat megrendelhető.

    http://www.libri.hu/kiemelt/akciok/tavaszi_21_akcio/delta-vision-21

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...