2013. nov. 9.

Szerelem és boldogság Jennifer E. Smith szerint

A halhatatlan szépfiúk és a világvége után csábít a való világ. A young adult kedvelők eddig leginkább tinédzser pararománcokkal és földet letaroló, társadalmat megreformáló disztópiákkal kényeztethették olvasásra éhes lelküket és csak ritkábban botolhattak realisztikus történetekbe. Azonban az egyre népszerűbb new adult 'real life' érzése jótékony hatással volt a kistestvérre is, hiszen gyarapodásnak indultak - a Maxim kiadónak köszönhetően is - a mindennapi fiatalok egyszerű románcai. Az egyszerű jelzőt tekintsük idézőjelesnek, hiszen olyan érzelmek arzenálja sorakozik fel a lapokon, amelyeket a szereplőknek cseppet sem egyszerű megélniük.


Jennifer E. Smith immár két címmel képviselteti magát, hiszen a tavalyi Vajon létezik szerelem első látásra? után alig néhány hete került a boltokba a Milyen is a boldogság?. A történetek tálcán nyújtják Hadley és Oliver, Ellie és Graham válaszát, mély filozofálgatások nélkül, őrszintén, érzelmekkel átitatva, ártatlanul egyetlen, folytatást nem követelő kötetben.

Egy lekésett repülő és egy rossz címre küldött e-mail, vagyis a véletlen sodor egymás felé két-két fiatalt, hogy egymásban rokon lélekre leljenek. Az írónő boncolgatja a szülő-gyermek kapcsolatokat, a fiatalok érzékeny lelki világát, de mindezt  édes és ártatlan első szerelembe csomagolja, amely tompítja a sorok között megbúvó komolyság ízét.

Kiadó: Maxim, 2012
Terjedelem: 276
Ár: 2999 Ft


A repülőjáratát négy perccel lekéső Hadley abszolút uralja a Vajon létezik szerelem első látásra? kötetet, egyrészt azért, mert egyedül az ő szemszögéből követhetjük az eseményeket, másrészt sokkal hamarabb megnyílik az első látásra is rokonszenves, úriemberként viselkedő ismeretlen brit fiúnak, Olivernek. Nem rejti véka alá utazása célját, hogy házasodni készülő apjához készül, egyenesen a templomba, ahol életében először látja majd az arát, a leendő mostohaanyját. A lánnyal ellentétben Oliver nagyon is elrejtette kusza érzelmeit, könnyedséggel és humorral leplezte azt a felindultságot, amit legbelül érzett, hiszen ő sem egyszerű családlátogatásra tér haza az egyetemről. Valódi célját azonban nem köti nyíltan sem Hadley, sem az olvasó orrára. Hadley véleményével szinte állandóan szembeszállva segíti a lányt, hogy félelmei, megbántottsága, dühe a felszínre kerüljenek és rendezni tudja viszonyát az édesapjával, miközben maga türelmesen vár, hogy az ő szíve is megkönnyebbüljön. Mindkettejük részéről intenzív érzések kúsztak ki a sorok közül, és Hadleyn keresztül a szerző elérte azt, hogy saját tapasztalat híján, én is jobban átérezzem azt az érzelmi hullámvasutat, amit egy elvált és továbblépett szülők gyermeke is megélhet. Huszonnégy óra telik el csupán a megismerkedésük és életük egyik legmeghatározóbb eseményének átélése között, időközben egymásra találnak, kicsit felnőnek, megbékélnek.

Feladó: EONeill22@hotmail.com
Dátum: 2013. június 8. szombat 13:18
Címzett: GDL824@yahoo.com
Tárgy: milyen is a boldogság?

A boldogság a napkelte a kikötő felett. A fagyi a kánikulában, a hullámok hangja az utca végéből. Ahogy a kutyám hozzám bújik a kanapén. Esti séták. Remek filmek. Viharok. Egy jó sajtburger. A péntek. A szombat. Még a szerda is. Ha vízbe dugom a lábujjam. Pizsamanadrág. Strandpapucs. Úszás. Költészet. Ha egy e-mailben nem szerepel egyetlen mosolygós pofi sem.
Szerinted milyen a boldogság?
Kiadó: Maxim, 2013
Terjedelem: 448
Ár: 2999 Ft


Ezeket a szavakat olvasva elsőként az jutott eszembe, ez a lány biztosan az élet pozitív oldalát nézi... és nem is tévedtem igazán. Ellie édesanyjával, szerény körülmények között él egy Henley nevű kisvárosban, de nem panaszkodik, két helyen is dolgozik egy nyári költészeti kurzus tandíjáért és cseppet sem esik hasra a városba filmet forgatni érkező Graham Larkintól, egészen addig míg meg nem tudja, hogy ő a titokzatos e-mailpartnere. Minden egy Wilbur nevű malaccal és egy váratlan e-maillel kezdődött...
A történet néhány hét eseményeit öleli fel, bár a valóban együtt töltött idő csupán napokban mérhető. Immár váltott nézőpontban tárul fel egy fiatal, magányos filmsztár és egy hétköznapinak tűnő lány egymásra találása egy napfényes kisvárosban.
Hadley és Oliver történetéhez képest a Milyen is a boldogság? kevésbé drámai, tán kevésbé valós is, hiszen nem gyakran találkozni tinisztárral és egy politikus eltitkolt lányával, de mint két tizenéves kamasz nagyon is megállják a helyüket.
Sokáig Grahamat éreztem a történet középpontjában, aki a magány elöl menekülve mesterkedett, hogy az ismeretlen lány közelébe férkőzhessen immár személyesen is. Kezdeményező, szerény srác volt, akinek kívülről csupán a szeme tükrözte azt a szomorúságot, amit valójában érzett. Először azonban nem volt bátorsága áttörni a falat, amelyet Ellie maga köré emelt ellene és az őt körülvevő hírverés ellen, de túlságosan belehabarodott a lányba, hogy a végén csak úgy hagyja elszalasztani az együtt tölthető időt. Lassan visszakúszik közéjük az a őszinte, könnyed és sokszor szellemes csevej, amely a hónapokon át tartó e-mailváltások közben már megszokottá vált számukra, néha őrültségre adják a fejüket és lassan az elvárásokra fittyet hányva felvállalják egymás iránti érzéseiket.

A Vajon létezik szerelem első látásra? ugyan jobban megérintett, de a Milyen is a boldogság úgyszintén szórakoztató olvasmánynak bizonyult. Üdítő volt ennyi szimpatikus szereplőt megismerni, tiszta és romlatlan romantikus érzéseket látni. Az írónő nem regélt a sírig tartó örök szerelemről, teret adott másfajta érzéseknek, amelyek könnyűszerrel léptek ki a lapokról. Mindenképpen remélem, hogy Jennifer E. Smith nevét még látni fogom más könyveken is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...