2009. aug. 6.

Anita Blake 14. - A Harlekin

Mondhatnám, hogy haláli volt.... ez most komoly.

Ez az utolsó magyarul megjelent Anita Blake kötet. Lesz még pár, de a kérdés az, hogy mikor. Valahogy a magyarok nem sietik el a megjelenéseket.

Szóval A Harlekin.

Először is el kell mondanom, mennyire tetszett ez a rész. Nagyon nagy volt. Eszméletlen. Eltér az előzőektől. Sokkal több akció, kevesebb szex, sok érzelem. Igaz gyilkossági eset most sincs, de attól még bővelkedik akcióban. Az emberek meg mintha kivetkőztek volna magukból. Újra feltünnek régen megismert emberek.

Richard rajongóknak egy nagy szívfájdalom. Lehet, hogy tényleg vége??? Fáj.....

Többször volt úgy, hogy kicsit le kellett raknom a könyvet. Megnyugodni, felkészülni a folytatásra. A sírás is kerülgetett, nem is egyszer. Én annyira szerettem volna tényleg sírni, de nem igazán jött össze. És még fel se fogtam szerintem teljesen, hogy egy ideig nem olvashatok új részeket. Na de ezt majd máskor elsírom nektek.

Innentől SPOILER!!!!!!!!

Meglepetések sorozata volt a könyv. Legalábbis a szereplőket illetően. Néha leesett az állam, máskor könnyes szemmel pislogtam, kacaj is keveredett azért rendesen.

Nem is volt meglepetés, hogy megint valaki ki akarja nyírni a szorosan összetartó, egyre erősödő társaságot. Most a Harlekin. A vámpírok rémei, akiktől mindenki fél. Ők lennének a törvény, és semlegesen tevékenykednek, megfigyelnek, büntetnek. Na és akkor innentől ennyit a semlegességről. Nem épp barátságos szándékkal jöttek és piszok erősek. De nem szabad feladni.

Megszállják az ember agyát és felerősítik az ember kétségeit, bizonytalanságát, félelmeit. Nem minden esetben lehet tudni, hogy tényleg megbabrálták e az ember agyát, de az biztos, hogy a legtöbbjük viselkedése meglepő.

Nathaniel már annyira felfejlődött, hogy küzd a vágyaiért. Na és mi is az? Hát egy kis szadomazó, kötözés, miegymás. Neki ez kell, mert így boldog. Már attól elalélt, hogy Byron hátrarántotta a fejét a hajánál fogva. Anita persze fél, hogy ha ezt is teljesíti, mi jöhet még ez után.

Micah-val se lehet cicózni egy ideje. Ha megsértik, akarva akaratlanul, szóváteszi. Richarddal is lépten nyomon szembeszáll.

Requiem szegény már szinte letargiába esik, hogy őt nem szereti Anita. A Harlekin a féltékenységét erősíti fel. Nem tudja mit tegyen, küzdene, de úgy látszik hiába.

Richard először mindent megpróbál, hogy elfogadja a helyzetet. Négyesben alukálnak éjszaka, vad szexben táplálja az ardeurt. Mondhatni már véresnek is, de ez is csak azért volt, hogy valamiben ő legyen ez első, az egyedüli. De Micah így is beelőzőtt. A féltékenységével mégse tud mit kezdeni. Elfajulnak a dolgok, annyira, hogy kap egy ezüst golyót a szívébe, megtámadja és majdnem megöli Jean-Claude-ot. De a vége a legszomorúbb. A Harlekin kimondatja vele a legbelsőbb érzéseit, hogy fél Anitától, Jean-Claude-tól. Az ardeurtől egyenesen retteg. Gonosznak tart már szinte mindenkit. Kitaszított lesz a szerelmes érzés megmentő eseményéből, mikor az igaz szerelemből merítenek erőt a többiek, egymáshoz bújva. De Richard már nincs ott, és úgy látszik valami elveszett. Anita már nem érez szerelmet iránta. Valai megtört, elszakadt. Ez olyan hihetetlen nekem, nem tudom felfogni. De még talán vissza lehet csinálni. De most véglegesnek tűnik a szakítás.

Jean-Claude és Anita belefáradt, hogy harcoljon Richarddal, Richardért. Ő sose csinált semmit, ő a gyenge láncszem. Nem vállalja kilétét, nem tud megbékélni a sorsával. Jean-Claude szeretné, hogy ne kelljen mindig figyelembe vennie Richard és Anita érzéseit, elvárásait. Szeretné szeretni Ashert, hatalmát úgy táplálni ahogy igazából kell. És még igazi romantikára is vágyik, évfordulót ünnepelni....

A végén majdnem elvesznek, annyira elbizonytalanodnak, hogy majdnem feladják. Régi fájó emlékekkel kínozza őket a Harlekin. Damien látja újra elégni barátját, Nathaniel bátyja halálát, Anita mikor megtudja meghalt az anyja, Asher és Jean-Claude Julianne sikolyait. De Nathaniel őszinte hite, feltétlen szeretete, szerelme megmenti először Anitát a kételyektől, majd mindenki felerősödik. "Nem futnak el!!!" Az ardeur már nem csak kéjjel jelentkezik, már az igaz szerelmet is felismeri, abból is táplálkozik. Ez új lehetőséget is megnyit majd.

A háborúnak vesztesei is vannak. Nem is emlékszem volt e már olyan, hogy elvesztettünk egy közelebbi barátot. Áldozat mindig volt, de a legtöbb névtelen, alig ismert.

De most két testőr halálát is végignézhettük. Először Cisco, majd Remus, a hiéna önfeláldozását. Szomorú volt.

Régi ismerősökként visszatért Edward, Peter és Olaf. A közeli múltból pedig Haven.

Edward is változott. Szinte már családos apa. Már gondolni kell a családjára is, bár érzi, hogy nem veheti el Donnát, szerintem mégse fogja elhagyni őket.

Peter már szinte felnőtt. Traumáit próbálja feldolgozni. 16 éves és jól bánik a fegyverrel. Retteg a likantrópoktól, de rezzenetlenül küzd, ha kell. Meg is menti Anita életét és ezzel majdnem ő is vértigrissé válik.

Olafnál is észlelhető változás. Mondjuk még mindig egy szociopata gyilkos, de rajong Anitáért. Anita persze retteg tőle, de másnak ezt be nem vallaná. Mindig figyelő szemmekkel pásztázza, tartja szemmel. Míg Anita altatás alatt volt, belopódzott hozzá, hogy sérülését tapizza. A végén meg egy bizar jelenetet is kapott. Együtt vették ki egy vámpír szívét. Kéz simult kézhez. Kéjjel áhitott szemmel nézte közben Anitát és még egy csókot is lopott. Mondom én, hogy bizarr volt, de békében eltünt.

Haven a kis "Sütiszörny" rosszfiú véroroszlán. Visszajött, hogy az áruló Joseph falkáját átvegye és ő legyen a Rex. Mellesleg meg akar változni. Először életében érdekli egy nő igazán. Régi életét már silánynak érzi, Anitára gondol mindig és most jött megszerezni. A kívánt célt még nem érte el, de szerintem meg lesz az is. Mindenesetre ő az egyik új kedvencem.

És akkor jöjjön az elmaradhatatlan elem, az arduer és a szex.

Megint érdekes helyzetek születtek. Két új név, két meglepő személy.

Először is Rafael, a patkánykirály. A jóbarát, a szövetséges. Most mégis pomme de sang-nak jelentkezik. Persze, csak a hatalom és védelem érdekében. Viszont egy elfajult helyzet úgy hozza, hogy máris közelebb kerülhet Anitához. Richard totál paff lesz, nekiugrik Jean-Claude-nak. Két szívseb, mely halálos is lehet. Egy ezüst golyó Richardnak, egy karmolás Jean-Claude-nak. Hogy mentsék az életüket, energia kell. Rafael van a legközelebb és mivel ő király, így tudják a népéből táplálni a sérülteket. Ez majdnem halálos volt, mert a Harlekin is közbeavatkozott, elszívták az energiákat, de Anita jól seggbe rúgta őket.

A másik személy Donovan Reece, a hattyúkirály. Megint csak szükség van rengeteg energiára. Mindenki a kórházban fekszik. Jean-Claude kómában, Richardot lélegeztetik. Donoven meg beáldozza magát és az ország hattyúit a megmenekülésért.

Anitáéknak meg kell küzdeni a pletykákkal is. Mindenki azt hiszi, Jean-Claude is mindenkivel lefekszik. Hogy Anita is gondolkodás nélkül bárkivel együtt van, kortól függetlenül. Főnöke, Dolph megint baszogatja és már inkább tartják szörnyetegnek, mint zsarunak. Graham még mindig lendületlenül próbálkozik, igaz megzavarják az agyát. Jasonnek barátnője van, Perdita a sellő.

A Harlekin létszáma a végére kicsit megcsappan, néhány tag kiléte kiderül. Ahogy az is, hogy nem mindneki rossz köztük. A Tanács egyes tagjai bérelték őket fel.

Anita egy amulettel képes már távol tartani magát Mareé Noire-től. Belle Morte-tal is volt egy kis "kalandja". Belle Jean-Claude oldalán még elviselné Anitát, de senki másnak nem lehet a szolgája, inkább haljon meg.

Anita gyarapodott egy újabb állattal, már a vértigris is felkerült a repertoárba. De egyre jobban bánik a barlanglakókkal.

Az ardeur is megszelidült kicsit. A szerelemből is tud már táplálkozni.

Az biztos, hogy nagy változások lesznek a folytatásban. Richardért fáj a szívem. Nem hiszem el, hogy ennek meg kellett történnie. Ki bírom egyáltalán heverni, ha már nem jön vissza?

Mindenesetre kimondhatom, aki sokalta a szexet és keveselte az akciót, az most pozítívan fog csalódni. Nem fájdalmas ömlengés lesz, mint a Haláltáncban, hanem inkább mindenki kimondja, ami bántja és reményre lel majdnem mindenki.

Jelen pillanatban az elsőszámú kedvencem ez a kötet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...