2012. júl. 5.

Sarah Dessen - Altatódal

Kiadó: Könyvmolyképző, 2012
Oldalszám: 399
Ár: 2999 Ft
Az idei könyvhét legjobban várt könyvei közé tartozott az új Dessen regény, hiszen a kedvenceim közé sorolom az írónőt. Sok rajongóval ellentétben nem mondhatom, hogy oly sok időt vártam egy újabb könyvére, hiszen még csupán a tavalyi év során ismerkedtem meg vele, de rendkívül örülök, hogy 2008 után újra érdemesnek találták a Könyvmolyképzőnél, hogy egy újabb könyvét megjelentessék, annak pedig még jobban, hogy - véleményem szerint - jobb érzékkel választottak könyvet a szerző repertoárjából, mint a Kelly kiadónál tették. Az Altatódal ugyan nem tudta lekörözni a Tökéletest, de határozottan szorosan a nyomában jár.

A történet: 
„A szakítás tudománya… Remy mindig tudja, mikor kell megtartania A Beszéd-et egy srácnak – rögtön azután, hogy az első romantikus roham lecseng, de még mielőtt a dolgok túl komolyra fordulnának. Számtalan fiúval járt már, és rengeteget tanult az anyjától is, aki éppen az ötödik férjét fogyasztja. De akkor miért van az, hogy valahogy sehogy sem akarja ejteni Dextert? Pedig a srác olyan esetlen. És rendetlen. És szétszórt. Ráadásul zenész – épp úgy, mint Remy apja, akit a lány sohasem ismert, mert a férfi lelépett, még mielőtt ő megszületett volna. Lehetséges volna, hogy Remy kapcsolatokra vonatkozó szabályai egyszerre érvényüket vesztik? A regény az elismert szerző, Sarah Dessen magával ragadó története egy kőkemény fiatal lányról és egy fiúról, aki arra hivatott, hogy megpuhítsa.”

Gondolatok:
Felejtsük el a szende ártatlan lánykákat, Sarah Dessen jókislányait, mert Remy nem egy makulátlan hölgy, bár már maga mögött hagyta az alkoholmámorban töltött éjszakákat, az alkalmi szexet, és legfőbb vágya, végre elhagyni szülővárosát és egy messzi egyetemre járni, amelytől már csak hónapok választják el, hiszen a középiskola véget ért. Cinikus és pesszimista a párkapcsolatokat illetően, szent meggyőződése, hogy saját tapasztalatai és anyja házasságai alapján megalkotta a megfelelő sémát a kapcsolatokra, hogy megóvja szívét a csalódástól. Erőteljesen önostorozó, rend és tisztaságmániás, és kissé torz elképzelései vannak a szív dolgairól. Az eddigi Dessen könyvek alapján Remy indult a legtávolabbról a szimpátiát illetően, mert már az elejétől kezdve nehezen barátkoztam meg a lánnyal, de egyre többször tűnt eltévedt fiatalnak, szánandónak és egyre kedvelhetőbbnek. Lassan, de biztosan őt is a szívembe zártam.

Hősnőnket ostromló férfiú, Dexter, aki megolvasztja a jeget és egy kis káoszt visz a rendbe. Egyáltalán nincs könnyű dolga a lánnyal, de a srác nem adja fel, jóformán levakarhatatlan és optimistán tekint a világra. Egy zenész, aki a pillanatnak él, tervek nélkül és nehezen boldogul, hogy testrészeit csetlés-botlás nélkül pakolgassa, így sokszor esetlennek tűnik. A csajozási stílusán is csiszolni lehetne, de talán mégis pont ettől lesz aranyos, szórakoztató és persze szerethető. Ha pedig Dexter, akkor ott vannak a srácok, a zenekar tagja. Mulatságos látni, amikor csóró fiatalokból álló zenész banda egy fedél alatt tengeti napjait és pusztítja az olvasó agysejtjeit a nagysikerű Salátadallal. Azt olvasni egy kissé fájt.

Különös, hogy most egyetlen szereplőre sem tudnám azt mondani, hogy kifejezetten idegesített volna. Persze azt nem mondom, hogy nem pedzegették a határaimat, amikor már akár fújtam volna rájuk, de összességében  senki sem ment az idegeimre. Se az anya, aki ha jött az ihlet, hátat fordított a családjának és se lát, se hall módon elmerült legújabb történetében. Se Chrisre, Remy bátyjára, aki többször támadta, leszólta a lány, ahelyett, hogy segítő kezet nyújtott volna. Se a barátnőkre, akik között néha kényszert éreztem, hogy megkérdőjelezzem az igaz barátságot, pedig ha kellett, ott voltak egymásnak. 

Egy újabb hangulatos történet egy lányról, egy ártatlan, de meghatározó szerelemről kibontakozásáról, amin lehet mosolyogni, sóhajtozni, gyönyörködni. Nagy meglepetéseket, fordulatokat ugyan nem tartogat, de Sarah Dessen ezek nélkül is nagyon ért, hogy szórakoztató és legfőképp realisztikus könyvet írjon. Szerettem.


A könyvet köszönöm a Könyvmolyképző kiadónak!

4,5 pont

További Dessen könyvek:
Tökéletes  |   Figyelj rám!  |  Egy felejthetetlen év

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...