2012. jún. 11.

Sarah Addison Allen – A csodálatos Waverley-kert

Könyvmolyképző, 2010
300 oldal
2999 Ft

A kellemes csalódások egy tökéletes példája. Megjelenéskor cseppet sem keltette fel az érdeklődésem a könyv, a született értékelésekre, amelyek jóformán az egekbe magasztalták, csak legyintettem egyet, hogy én ezt nem veszem be. Aztán megláttam a könyvtári polcon, és vártam, hogy jöjjön az érdektelenség érzése a könyvet bámulva, de az csak nem jött, így leemeltem. Istenem, milyen jól tettem. A kiadó márkaboltjából most pedig megszereztem a saját példányom, hogy bármikor fellapozhassam, ha kedvem támad, hiszen kedvencé vált már első olvasásra is.

A történet:
„A magas fallal körülvett kertben, elrejtve egy kicsiny, csendes ház mögé, a legkisebb kisvárosban van egy almafa, melyről az a hír járja, hogy különleges gyümölcsöt terem. Ebben a ragyogó első regényben Sarah Addison Allen erről az elvarázsolt fáról mesél, és azokról a rendkívüli emberekről, akik a kertet gondozzák…
A Waverley család tagjai mindig is különös emberek voltak. Sajátos képességeiknek köszönhetően még szülővárosukban, az Észak-Karolina állambeli Bascomban is idegenekként kezelik őket. Még a kertjük is messze földön híres makacs almafájáról, mely jövőbelátó almákat terem, és ehető virágairól, melyek különleges hatással vannak arra, aki elfogyasztja őket. A Waverley-k generációi gondozták már ezt a kertet. Múltjuk a földjébe ivódott. Ahogyan a jövőjük is.
Claire Waverley sikeres party-szerviz vállalkozást működtet: különleges növényeiből ételeket készít. Sarkantyúvirágból, ami segít megőrizni a titkokat, és árvácskából, ami szófogadóvá teszi a gyerekeket, tátikából, amitől azt reméli, sikerül elterelnie magáról szerelmes szomszédja figyelmét. Megismerkedhetünk hajlott korú nénikéjével, Evanelle-lel is, aki arról híres, hogy meglepő ajándékokat osztogat mindenkinek, melyek később hátborzongatóan hasznosnak bizonyulnak. Ők a Waverley-k utolsó leszármazottai, és persze Claire rebellis húga, Sydney, aki az első adandó alkalommal elmenekült Bascomból, magára hagyva Claire-t, ahogyan anyjuk is tette évekkel korábban.
Amikor Sydney váratlanul hazatér saját kislányával, Claire csendes élete a feje tetejére áll – a védelmi vonallal együtt, melyet oly gondosan húzott meg sebezhető szíve körül. Amikor a két testvér ismét együtt él a házban, ahol felnőttek, Sydney számba veszi, mi mindent hagyott maga mögött, Claire pedig minden erejét megfeszítve próbálja begyógyítani a múlt sebeit. És a testvérek hamarosan rádöbbennek, hogy meg kell tanulniuk, hogyan bánjanak az örökségükkel és egymással, ha valaha még otthon szeretnék érezni magukat Bascomban.”

Gondolatok:
Nem érzem rossz döntésnek meghagyni ezt a hosszú fülszöveget, ami elég sok információt tartalmaz, - mégis leginkább a szereplőket igyekszik felvonultatni -, mivel biztos vagyok benne, hogy a többségét én is megemlítettem volna. Bár Evanelle-lel kapcsolatban nem hagytam volna ki, hogy az öreg hölgy mily nagy élvezetet lel parkbéli sétáiban, ahol a fiatal férfiak fenekét csodálhatja. Továbbá Bascom városában nem csak a Waverley-k furcsa népség, hiszen ott vannak a szexualitásukkal férjet fogó Clarkok, az idősebb nőket feleségül vevő Hopkinsok, és még néhány furcsa szerzet. Bascom tehát az a cseppet sem hétköznapi kisváros, amelyet a valóságban sosem találunk meg, viszont ahová bármikor elrepülhetünk a könyvet kinyitva. 

Varázslatos, mágikus atmoszféra veszi körül az olvasót, melyet nehéz szavakban önteni, de ha mégis szemléltetni kellene, akkor azt mondhatnám, hogy vegyítsünk össze Alice Hoffman történetéből készült Átkozott boszorkák filmből és a Halottnak a csók (Pushing Daisies) sorozatból egy csipetnyit. 
Igazi bonyodalmaktól mentes történet, amely a kisváros lakóit és a köztük lévő viszonyt helyezi előtérbe. Szeretet, szerelem, barátság és egy hangyányi intrika alkotja megfelelő recept alapján

Ezt a könyvet bármikor elő lehet venni, mert annyira könnyed és hangulatos. Szerintem nincs olyan pillanat, amikor ne tudna melegséggel eltölteni.

5 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...