2013. szept. 23.

Julia Quinn - Csudajó

Kiadó: Gabo, 2013
Terjedelem: 456
Ár: 2290 Ft
Kész szerencse, hogy Julia Quinnek stabil olvasóbázisa van, - legalábbis remélem, hogy tényleg annyian szeretjük, mint gondolom - mert ennyire félresikerült Quinn borítót még nem láttam. Mindenki megnyugtatására közlöm, élőben még elrettentőbb, olyan érzés ránézni, mint amikor egy igencsak gyengén látó elhagyja a szemüvegét. A történet azonban már annál több jót tartogat.

A Gabo kiadó a még kiadatlan J.Q. regények közül az írónő első szárnypróbálgatását választotta nyár végi olvasmánynak. Majdnem húsz évet ugrott vissza az írónő munkásságában és ezzel megmutatta, hogy már akkor is micsoda tehetsége volt Quinn kisasszonynak, hogy könnyed, bájos és üdítő történeteivel bevonzza a romantikus, kosztümös irodalom híveit.

Emma Dunster nem csak lángvörös hajú és amerikai, de fittyet hányva a konvenciókra, eltökélt szándéka, hogy engedelmes feleség helyett üzletasszony lesz és édesapja hajózási vállalatát vezeti majd. Unokatestvéreinél töltött angliai látogatása és a szezonban történő bemutatkozása rövid ideig tartó, csupán az atyai szónak történő engedelmesség. Menekül is a szervezkedés, virágválogatás terhei elől, ennek érdekében pedig nem fél cselédruhába bújni és nemes létére tojásért menni a piacra. Nem csak származása, de lelke is nemessé teszi, hiszen gondolkodás nélkül ugrik egy bérkocsi elé, hogy megmentsen egy kisfiút, így kerülvén ájultan Alex Ridgely, a hírhedt agglegény karjai közé. Az egyszerinek tűnő találkozás azonban közös bálok, táncok, rövid légyottok sorává alakul, mihelyt fény derül, hogy a Megként bemutatkozott szolgáló tulajdonképpen egy udvarlók hadát vonzó vagyonos lányt takar, aki nem csak szemkápráztató szépség, hanem éles nyelvű, eszes nő is.

A Csudajó szereplőgárdáját sem lehetne másképp jellemezni, mint egy újabb rokonszenves társaságot. Emma igencsak céltudatos, talpraesett és nem mellesleg jó szándékú, segítőkész lányként abszolút szerethető volt. Alex pedig a tipikus pénze után sóvárgó nőkre érzékeny, házasodni legkevésbé sem kívánó, kissé elbizakodott fiatalember mintapéldánya. Azonban miután felhagyott a bálok kerülésével már sokan fogadásokat kötnek, mikor is jegyzi el a báli szezon újdonsült vörös üdvöskéjét. A pár konoksága, szórakoztató évődésük - ahogy az lenni szokott - vonzalmuk ellenére is elég sokáig kitart. Közben megélnek izzó pillanatokat, némi konfrontációt, a végjátékban pedig igazi izgalmakat. Emma, unokatestvérei a Blyndon testvérek, Arabella és Ned, Alex és legjobb barátja, William Dunford kénytelen szembeszállni egy öntelt hólyaggal, aki semmitől sem retten vissza, hogy megszerezze, amit akar.

Nem kell tehát félni, hogy csalódást okozna a szerző keze alól elsőként kikerült történet, hiszen a kötet hangulata, a barátságos légkör változatlanul körbeölel, a száj mosolyra görbül annak ellenére is, hogy érezhetően az írónő még nem érzett rá a történetvezetés igazi fortélyaira. Ebben a tekintetben kissé csapongónak éreztem, de még így is szórakoztatóbb élmény, mint némely más történelmi romantikus. Kicsit sajnáltam ez elején, hogy oly hamar fény derült a füllentésre és Emma valódi kilétére, mert szerintem érdekes történet kerekedhetett volna ki egy nagyobb félreértésből is, de így is nagyon kellemes olvasmánynak tartom.


 ~ ¤  ~ ¤  ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤  ~ ¤  ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~

Sorozatinfó:
  CSUDAJÓ TRILÓGIA
The Splendid Trilogy
1. Splendid (1995) - Csudajó (2013)
          Emma Dunster & Alexander Ridgely
2. Dancing at Midnight (1995) - Ma éjjel táncolnék
          Arabella Blydon & John Blackwood
3. Minx (1996) - Lent délen, édes
          Henrietta Barrett & William Dunford



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...