2013. júl. 1.

Rachel Vincent - Pride - Falka

VÉRMACSKÁK #3

Kiadó:
Könyvmolyképző, 2013

Oldalszám:
468
 
Ár: 2999 Ft

>>OLVASS BELE!<<
Emlékeztető:
A Latrok végén beharangozott 8 hét immár eltelt és Faythe három nagyhatalmú vérmacska előtt kénytelen megmagyarázni az elmúlt események láncolatát és meggyőzni őket a véletlenről. Már azt is nehéz elhitetni a nagyérdeművel, hogy ez a cicalány képes egy részleges átváltozásra, amellyel akaratlan megfertőzte a mára halott exet, főleg ha a látványos bemutatóhoz "lámpalázas", de bizonyítania kell az önvédelmet is egy olyan tanács előtt, ahol a többség inkább holtan látná a lázadó lányt, aki nem akar jólnevelt tenyészmacska lenni. Faythe és barátai így igencsak vesztésre állanak, ráadásul a lány ellen a sors is összeesküdött, mert szinte minden - segítő - tettével is csak bajba keveredik. Egyetlen esélye, ha hasznosnak mutatja magát a falkában.
A Pride a dolgok közepébe csap, egyenesen a "tárgyalóterembe" repít, ahol Faythe immár igen türelmetlenül ismételgeti igazát. Alapvetően sem a higgadtságáról ismerjük, de most már tényleg kezd kijönni sodrából és tudatosul benne, hogy szorul a hurok. Jómagam is azt hittem, hogy az ítélet csupán kimondásra vár és felmerült bennem a kérdés, hogy akkor ugyan mivel fog folytatódni a sztori, de a kóborok felbukkanása további taktikázásra ad időt mindkét félnek, hogy harcolhasson céljai eléréséért és az egyszerű per nagyon is elhúzódik és lehetőségek tárházává válik: engedelmességre kényszerítés, hatalmi harc, szerelmi egyesülés, újabb összecsapások, tudományos felfedezés.

Faythe makacs természete, függetlenségéhez való ragaszkodása már az első kötettől állandó probléma, hiszen erőteljesen szembehelyezi őt a vérmacska társadalom elfogadott szabályaival, amelyre most a törvény által készülnek pontot tenni. A bírák pedig sunyin kihasználják az alkalmat az önös érdekek érvényesítésére is, amely a maradi urak szemében talál a társadalmat (is) szolgálja, de az írónő remekül rámutat arra, hogy az élelmes kor nem csak bölcsességet szül, hanem szűklátókörűséget, túlzott ragaszkodást a megszokotthoz.
A Sanders falkát tehát több oldalról is támadás éri az alfa lányának lázadó viselkedésén túl. Veszélybe kerül Marc, majd az alfa pozíciója is, hiszen a modern és rugalmas szabályok által mutatott haladás szálka mások szemében. Azonban a kóborokkal történt összecsapások egy fiatal cicalányt sodornak a szereplők karjaiba, az őt körülvevő furcsaságok befogadására pedig kellő nyitottság szükségeltetik.

Faythe a történet szinte egyetlen női szereplője, ráadásul a mesélő, így vele kellene együtt éreznem, szolidaritást vállalnom, csak hogy nem mindig egyszerű. Egyrészt elég vagány csaj, mégpedig úgy hogy közben nem egy sebezhetetlen wonderwoman, így nyögi is rendesen a harcokban szerzett sérülések fájdalmát, és a kimondott hiszti is távol áll tőle, de néha akkor is azt kívánom, bár ne lenne ennyire meggondolatlan és indulatos. Legtöbbször bizonyítja, hogy valóban vág az esze, olykor mégis fáziskésésben esik le számára a nyilvánvaló. A szabályokkal való szembeszegülés egyenes következménye szerelmével, Markkal való kapcsolatának se veled, se nélküled volta. Mindig sajnáltam a fickót, mert ő kifejezetten tisztességesen játszik, harcol Faythe-ért és természetesen a falkáért, amiért cserébe a Tanács képviselőinek nyílt gyűlöletét kapja és szemére vetik, hogy kóbor vérmacskának "született".
Rachel Vincent tehát nem könnyíti meg a pár dolgát, és érzelmi konfliktus helyett most valódi távolságot kényszerít közéjük. Látom a rációt, hogy valóban célravezető, de ajánlom is neki, hogy Mark maradjon szerves része a történetnek, mert kifejezetten bírom a fickót és ha szent a béke, olyan aranyosak együtt.

Persze a turbékolás nem viszi romantikus irányba a történetet, megmaradt kellőképp érdekes urban fantasynak, igaz a kötet második felét érzem ütősebbnek. Az írónő a fejleményekkel egy újabb problémakört teremtett, új utat nyitott a szereplők előtt, akik még mindig kellemes társaságot alkotnak, hiszen a többség jófej kandúr.
Jobban tetszett, mint a Latrok.

~ ¤  ~ ¤  ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤  ~ ¤  ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~
 
Sorozatinfó:
Sorozat: Shifters
Részek száma: 6
Befejezett: igen
Műfaj: urban fantasy
Magyar megjelenés:  4. Prey - Préda - 2013 ősz
Az írónő további futó sorozata: Sikoltók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...